Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Skälderviken

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Skälderviken är en bukt/vik i nordvästra skåne belägen mellan Kullahalvön och Bjärehalvön. Liksom övriga paddelvatten i skåneland är det snålt med öar men Skälderviken har trots det en hel del fina ställen att paddla på.

Längst in i Skälderviken ligger Ängelholm som, för att vara en stad, är riktigt trevlig. Rönneå slingrar sig genom staden och det finns en hel del grönt. En bit väster om stadskärnan ligger en gigantisk sandstrand som täcker hela ostsidan av Skälderviken.

I Skäldervikens sydöstra hörn rinner Vegeholmsån ut, även den klart paddelbar några kilometer uppströms. Ligger även två öar precis utanför, den ena med bro till, Sandön, som är en populär badö med fin strand. Den andra, Själrönnen, en bit ut är fågelreservat och där i krokarna syns ofta säl, havsörn och gott om annan fågel.

Längs Skäldervikens norra sida ligger  små mysiga samhällen så som Skepparkroken, Magnarp, Vejbystrand, Lervik, Rammsjöstrand, och längst ut ligger Torekov och strax därutanför Hallands Väderö. Vid Lervik finns Grytskärs vindskydd som ligger i en fin liten skogsdunge och strax utanför ligger Lilla och Stora Grytskären så några öar finns faktiskt 🙂 I utkanten av Torekov finns också vindskydd i en skogsdunge för övernattning. Stora sträckor av Skäldervikens kust är naturreservat.

Längs Skäldervikens södra strand finns Vegeholm, Utvälinge, Farhult, Jonstorp, Skäret, Arild och längst ut Kullaberg. I princip alla små orter längs viken bjuder på bra möjligheter att parkera, sjösätta kajak och bada. Skåneleden går längs med hela Skäldervikens kust om man är sugen på vandring. Det går även bra cykelleder & småvägar så att cykla längs med hela Skälderviken rimligt strandnära går också bra mellan Arild och Torekov.

För medvindspaddlare eller vågpaddlare är Skälderviken kanon men inte så välutnyttjad. Det blåser relativt ofta västligt eller nordvästligt så att paddla från Torekov till Ängelholm ger 25 km medvind och medvågor och är en riktigt fin runda. Dessutom bussmöjlighet fram och tillbaka. Beroende på vindriktning kan det vara idé att paddla lite mer söderut mot Sibirien för att få vind/vågor mer i ryggen. Arild till Ängelholm eller Sibirien (stranden längre söderut från Ängelholm sett) är en annan kortare sträcka. Vid ostligare vindar funkar såklart omvänd riktning men då i lite mindre vågor förutom längst ut.

Längst in i Skälderviken kan det bli lite roliga surfvågor vid rätt vindriktingar. Vill man prova på lite stökigt vatten blir det ofta rätt gropigt och stökigt vid pirarmarna i Skälderviken där Rönneå rinner ut. Vid västliga vindar och bra flöde i ån är det ett riktigt roligt ställe att vara på om man gillar sånt.

Skälderviken med omnejd är skapligt populära turistmål så på landbacken kan det vara en hel del folk när det är säsong. På vattnet är det som regel ingen trängsel men visst märks turistandet även där om det är finväder.

Lämna ett svar