Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

50 är det nya 70

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Det finns forskning och bok där det pekas på att 70 är det nya 50. Alltså att 70-åringarna av idag är lika friska både i kropp och knopp som femtioåringarna på sjuttiotalet. Det beror väl på allt möjligt, kanske framförallt för att det finns betydligt färre tunga och riktiga skitiga och slitiga jobb mot tidigare men säkert lite annat med.

men

Det är också intressant att det är ganska många 50-åringar idag som beter sig som 70-åringarna för femtio år sedan. Det kanske också är så att 50 är det nya 70 i många fall?

Från barndomen kommer man ihåg när de äldre, typ far- och morföräldrar pratade om deras sjukdomar och sjukdomsbesök. Nu pratar var- och varannan 50-åring om samma. En del för att de är sjuka i blandade välfärdssjukdomar och andra om sina vårdbesök för att kolla och testa om man verkligen inte är sjuk osv. Om sina sjukförsäkringar osv. Lite märkligt även om de flesta såklart vill hålla sig friska men kanske ska börja med att ta hand om sig först?

På sjuttiotalet var det bara 70-plussarna som fick hjälp i hemmet. Nu har var- och varannan 50-åring och många yngre också städhjälp, gräsklipparrobot, man får maten hemkörd, maten lagad osv.

På sjuttiotalet klarade de flesta som bodde i ett hus av att måla en vägg, byta en packning, klippa ett fruktträd, rensa ogräs osv. Idag är det få under sjuttio som gör det, man ringer in en firma, dessutom får man ju avdrag så det är i, i princip, ren vinst 🙂

Förr var det oftast 60-plussarna som pratade mest om prylar och och konstiga samlingar av t.ex. frimärken och mynt. Nu pratar många yngre gubbar och tanter om sina gubbasamlingar och gubbaintressen som bilar, lp-skivor och annat. Många medelålders av idag pratar mest jobb, prylar och shopping istället för intressen och att de verkligen gör något kul. Väldigt ofta pratar man mer hur än vad.

Kämpa hårt för att göra så lite som möjligt

Förr var det de äldre som åkte långt bort på kort tid för att göra så lite som möjligt. De berättade att de åkte nånstans och satt och tittade på en pool, drack nån konstig drink, badade i en pool osv. Nu tycker även yngre det är ”lyx” 🙂 Märkligt, roligare att göra och uppleva något kan man tycka.