Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hallands väderö

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Hallands väderö ligger, namnet till trots, i skåne, närmare bestämt utanför Torekov. En riktigt fin ö som ligger cirka tre km från Torekovs hamn. Kort paddling ut till ön alltså men i princip helt oskyddad. Sundet mellan Torekov och Hallands väderö kan vara lite strömt och stökigt ibland men oftast inte. Den enda ön på vägen över är fågelskyddsområde april till juli, tänk på och respektera, som vanligt, det.

Väl ute på ön finns det massor av fina sandstränder. De mest välbesökta är precis där färjan/turbåten lägger till på nordostsidan, Stora och Lilla Sandhamn. På ostsidan och sydosthörnet, Kapellhamn finns det också fina stränder. Förutom sandstränderna finns det många stenstränder och dessutom massor av bra badklippor.

Vad är det som är så fint med den här ön? Vi gillar verkligen att det är så varierande och allt inom ett klart begränsat område då ön inte är så stor. Allt från superfina sandstränder, via stenstränder till klipporna. Väl betade hagar och hedar och inte långt därifrån varierad skog och kärr. Flera landskap på ett ställe alltså och man paddlar runt ön på ett par timmar och promenerar runt på nåt liknande.

Sälgaranti på Hallands väderö

Sälgaranti! Alla gånger vi paddlat ut till Hallands väderö har vi sett säl, nästan alltid ganska många men kanske inte alltid hundratal. Som regel ser man minst ett 30-tal i alla fall. Sälskyddsområdet sträcker sig från huvudön ut till de små skären Sandskär & Svarteskär. Där innanför är det tillträdesförbud. Alltså inte tillåtet att vara varken med båt, kajak, simmandes eller på annat vis. Tänk på det, sälskyddet finns för sälarnas skull.

På Hallands väderö finns även ett litet gulligt museum vid Kapellhamn, klart värt ett besök. Vid stora Sandhamn finns en liten kiosk precis där båtarna lägger till. Fyren längst västerut är såklart värd ett besök. Strax nordost om fyren finns en liten ”hamn” där det är smidigt att gå iland med kajak eller mindre båtar.

Oavsett om du paddlar ut, seglar ut, simmar ut eller tar båten ut så rekommenderas en rejäl promenad på och runt ön. Det finns fleratalet väl markerade leder som alla är sevärda och här finns som sagt en stor variation på naturen.

På ön får man inte övernatta utomhus eller i tält men det finns boende i stugor och sedan 2016 även vandrarhemsliknande boende på Skogvaktarebostället i öns sydända. Övriga naturreservatsregler hittas på sidan nedan, bland det som sticker ut är att man inte får dra upp båtar på stränderna… Inga problem i praktiken så länge vi sköter oss. Troligtvis nån gammal regel för att båt- eller kanotfolk inte visade hänsyn till badgästerna (den har man ju sett på andra håll…).

Från Torekov och ut till ön och ett varv runt och tillbaka till Torekov är cirka 15km. Vill man paddla längre går det fint att sjösätta i Ramsjöstrand, Kattvik, Båstad eller varför inte hos ÄSSS i Ängelholm.

Bra karta och mer info om Hallands väderö finns på www.hallandsvadero.se

Kolla på fler bilder och turberättelser från Hallands Väderö: www.kajak.nu/tag/hallands-vadero

Vintersol med Kullaberg i bakgrunden

Lämna ett svar