Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ljusföroreningar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Ibland är det praktiskt med ljus men oj vad det är imponerande med riktigt mörker också.
De flesta har aldrig upplevt riktigt mörker och det blir svårare och svårare att hitta det.
I och omkring städer, byar och bebyggda/befolkade områden blir det aldrig riktigt mörkt utomhus (möjligtvis kanske inne i nån garderob), det finns för mycket belysning som alltid är igång.
I en artikel i GP skrevs det att vid ett strömavbrott i en större stad (i USA) började folk höra av sig till räddningstjänst/myndigheter för de trodde det var ufo eller annat konstigt när de fick se stjärnhimmel och vintergata för första gången 🙂

Det finns flera kartor för att se var det bör vara mörkt, Light Pollution Map är ett exempel https://www.lightpollutionmap.info/ Det finns såklart appar för att se ljusföroreningar och mörka ställen med.

I södra sverige är det svårt att hitta mörker, även om vi kan tycka det är ganska mörkt ute hos oss ibland här i nordvästra skåne, och det är det för att vara med skånemått. För skärgårdspaddling ser Blekinge östra bra ut liksom Misterhults skärgård. Även en bit ut längs ostkusten kan det bli riktigt mörkt och tillochmed längst ut i Stockholms skärgård.

Tyvärr blir det sämre och sämre med mörkret med mer och mer ljusföroreningar. Allt ska lysas upp. Allt från fula jättehus i städerna till ännu fulare träaltaner, staket, plank, husfsader osv. Tråkigt. Lite märkligt också att allt ska vara upplyst men säkert praktiskt för tjuvarna som slipper smyga omkring med ficklampor 🙂 För visst är det så? Ser ju mycket skummare ut att smyga runt med ficklampa/pannlampa än att gå runt längs upplyst fasad.

För egen del har vi det ganska mörkt hemomkring, vår enda granne har den goda smaken att inte ha massa utebelysning. Får kanske ha ljuskontroll på nya grannar om/när det blir dags 🙂

När vi var ute och fotograferade stjärnor och norrsken i fjällen för ett par år sedan träffade vi en kille som körde guidade mörkerturer. Mycket populärt tydligen och många ville uppleva både mörker, stjärnhimmel, vintergatan och norrsken. Sen tyckte han det var synd att master och vindkraftverk har lampor och toppstationer på liftar och annat som borde kunna vara släckt.

I flödet skrev en släkting härom veckan att han för första gången upplevde stjärnhimmel på riktigt. Verkade som om det uppskattades mycket 🙂 Synd bara att det dröjde 45 år för första upplevelsen av det 😉 och troligtvis inte kommer hända så ofta framöver heller.

Ut i mörkret med er, det är grymt! Att ligga på rygg i sovsäcken och spana stjärnor är fantamig fantastiskt. Klart större upplevelse än många ”köpe”-upplevelser många längtar efter.

Hur påverkar allt ljus vår egen hälsa? Det här vet vi nog för lite om men det är troligtvis inte jättebra att alltid vara i upplysta miljöer.

Tänk på djur & insekter
Ovanstående är mest ur vårt eget korta perspektiv. Det viktigaste av allt är nog att låta det vara/finnas mer mörker för djur, insekter, fåglar med mera. Fler och fler djur, insekter, fiskar med mera blir störda av mer och mer ljus dygnet runt. Ska man tvunget ha utebelysning på tomten och trädgården så tänk på att belysningen lyser mest nedåt, ha inte igång belysningen dygnet runt osv. För den biologiska mångfalden är mörker väldigt viktigt.

Läs mer:

Norrsken i Trysil
Norrsken i Trysil. Skapligt mörkt när man kommer bort från stugområdena men lite ljusföroreningar syns på rad i bilden.
Kart över ljusföroreningar över Skåne med omnejd, snålt med mörka ställen
Kart över ljusföroreningar över Skåne med omnejd, snålt med mörka ställen
Här har vi själva lagt till lite ljusförorening med lampa i tältet, fast lätt att släcka. Långt bort syns en röd ljusförorening från en fyr
Här har vi själva lagt till lite ljusförorening med lampa i tältet, fast lätt att släcka. Långt bort syns en röd ljusförorening från en fyr

Smart belysning

Många slentrianbelyser sina hus både inomhus och utomhus och sina trädgårdar och plank. Oftast inte så snyggt. Många har lampor tända dygnet runt, en hel del för att det känns tryggare och man kanske tror att det skrämmer bort tjuvar och banditer. Så kan det kanske vara men det kan nog lika ofta vara så att det är mycket enklare för tjuvarna att se vad som finns och de slipper använda pannlampor eller ficklampor när det ska tjuvas. Rörelsedetektorer är smart så man belyser där det behövs, gäller både ute och inne.

Pastafjärilsbelysning

En riktigt ful och onödig typ av belysning är sådana fasadlampor som lyser både uppåt och nedåt. Ser på håll ut som en pastafjäril 😉 Uppåt är bara ljusföroreningar och dåligt för djur och insekter.

Belysning utan funktion

Det här är intressant. Tänkt på det när vi besökt ett par olika hus med fasadbelysning som inte ger nåt användbart ljus. I ett fall var det i princip helt mörkt utanför entrédörren så man inte såg trappan & marken men fasaden vid sidan av dörren syntes tydligt 🙂

Tryggare med ljus?

Ett argument för ljus är att det känns tryggare. Så kan det såklart vara men tydligen är det som regel bara en känsla. Områden som är mörkare är inte otryggare utan det är som mycket annat en känsla/uppfattning.

Mörker är bra för hälsan

Att alltid ha det ljust omkring sig är säkert ingen höjdare för hälsan heller. Att vi mår sämre och sämre i knopparna beror såklart inte enbart på ljusföroreningar men dessa liksom ljud- och luftföroreningar påverkar troligtvis åt det sämre hållet.

Snyggt med mörker

Det finns såklart snygg belysning även om det är ganska ovanligt. Fast det är rätt sällan folk får WOW-känsla av en utelampa eller slinga däremot av en stjärnhimmel. Att bara se ett upplyst staket, sin egen fasad eller grannens fasad är verkligen ingen skojig utflykt när man kikar ut genom fönstret på kvällen.

Belysning som ger känsla av instängdhet

Jag kan verkligen tycka att den här slentrianmässiga belysningen av fasader och träplank kan göra att det ser ut som ett stängsel eller plåtfasad. Närt man kikar ut genom fönstret ser det väldigt trist ut, lite som att bo på en stormarknadsparkering eller nåt annat industrilikt instängslat. Omysigt och sterilt helt enkelt.

Lämna ett svar