Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
djurliv

av Frank Emil Moen och Erling Svensen
Översättning: Fredrik Pleijel

Jag har precis läst denna tegelsten till bok. Fast läst kanske var att ta i…

Boken är på 768 sidor, närmare 700 arter och är mer tänkt som ett uppslagsverk med havslevande arter och organismer i norra europa. Med en koncentration runt norska och svenska västkusten. Måååånga bilder, vilket är kul och nödvändigt om man själv ska kunna leta upp den där konstiga slemmasken eller nässeldjuret man såg på stranden eller i vattnet.

Men det står så mycket mer, som faktiskt gör det till en läsvärd bok. Lite förklaringar till varför torskfisket i östersjön kollapsat, att det finns korallrev, stora sådana, utanför den norska kusten. Klimatpåverkan, förhållandet mellan salt och sötvatten, mm, mm
Och framförallt, att ju mer vi vet om haven desto mer inser vi hur lite vi faktiskt vet…

Boken börjar med att förklara grupperingen av arter, de latinska namnen och hur man bör läsa klassificeringen för de olika individerna. Lite svårgripbart för mig som verkligen är novis, men man förstår nog efter ett tag.
Sen börjar uppdelningen med de mest primitiva djuren, svampdjur, till de som är mest avancerade, fiskar. In emellan finns det lite ”visste du att”-rutor med roliga, intressanta data, som tex att Hälleflundran (honan) kan bli över 3,5m lång, väga närmre 300kg, och bli upp till 50år gammal!

Det gör det hela till en lättövergriplig läsning och paus i all information man matas med och gör att jag gärna fortsätter att läsa.

Boken är utgiven av Norstedts. ISBN:978-91-1-302355-7. Utgivningsår: 2009.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

1 svar på ”Djurliv i havet”

Kommentera