Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Den som är satt i skuld är icke fri

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Detta citat tillskrivs ofta Göran Persson men tydligen är det Ernst Wigforss (finansminister i sverige 1925–26, 1932–36 samt 1936–49) som ligger bakom det på svenska och det sades i så fall 1932.

Ligger rätt mycket i det. Samtidigt kan lån såklart ge (och har gett) möjligheter och rejäl hävstång. Under många år har det till exempel varit mycket lönsamt att vara högbelånad och investerad i fastigheter och/eller på börsen. Samtidigt gör lånen att många inte kan göra vad de vill med sin tid, man måste dra in stålar till räntorna. Att ha högbelånade medborgare kan anses bra för samhället (och långivarna), bnp och den eviga tillväxten då de måste jobba mycket och blir då lydiga 🙂

Kul med lån i lågräntemiljö

Vi har haft mycket låg ränta i många år och bostadspriser och börsen har gått upp. Många har aldrig upplevt nedgångar och tycker att boräntor över 1,5% är jättehögt. Många har tyckt det varit normalt att bostadspriser dubblats på ett par år. En del har köpt nyproducerade bostäder och sålt med rejäl vinst utan att ens ha flytta in. Vad som är normal ränta är det väl ingen som vet men det är inte så länge sen boräntorna låg runt 6-8% och de flesta som är över 40 år har upplevt boräntor på över tio procent. 

Normala räntor

När vi själva hade boräntor på runt tio procent tyckte vi att det var normalt. Men det var förvisso på helt andra belopp än som många bostadslån är på idag. Tycker man en dubblering av bostadspriser på ett fåtal år är normalt så borde väl även en halvering av priserna sen man köpte också vara normalt… Vad som är normala räntor tvistar många om, men runt noll som vi haft ett tag är nog inte så normalt.

Låna till allt

Vi har och har haft lite slantar utlånade via olika P2P-tjänster de senaste snart tio åren. Där kan man få lite inblick i vad som lånas till förutom bolån, det är resor, bilar, samlingslån, shopping i allmänhet osv. Kanske inte jättekonstigt med ett billån på några år men en resa eller billån eller vanlig shopping som ska återbetalas på på 5-10 år!!?? Det känns i min värld helt galet fast å andra sidan inte alls ovanligt tydligen. Pratade med en person med insikt i husbilsbranschen och där är det, inte otippat, vanligt med lån. Det som förvånade mig var dock att även på skapligt kostsamma husbilar på flera miljoner är det vanligt att köparna inte ens har haft egna pengar till kontantinsatsen på 15% utan måste ta någon form av blancolån… 

Nu när räntorna gått upp snabbt, el & energi har gått upp en del och det mesta annat ökat i pris är det inte lika kul med gigantiska lån längre. Blir intressant att se var det landar. Kan nog bli skapligt kännbart både här och där. Kanske kan det på sikt ge ett sundare konsumtionsbeteende.

Låna medan man får

Det är lätt att tänka att man alltid får låna men har man låga inkomster och/eller är äldre är det inte alltid självklart. Senaste halvåret har vi träffat på två par som fått nej från banken på bostadslån som varit relativt små. I ena fallet ett pensionärspar som var flyttsugna men ville köpa först och sälja sedan. De fick nej på en låneslant på en stuga ute i skogen en bit från oss, inga jättesummor alltså. Märkligt då de förvisso troligtvis har ganska låga pensioner och inga jättestora tillgångar men å andra sidan inga höga kostnader heller.

Ett annat pensionärspar var också sugna på en stuga i skogen. De hade med våra mått mätt rejäla pensioner och rejäla tillgångar. De fick också nej, kanske hade de stora billån, leasing och annat som spökade men lite märkligt ändå.

Lämna ett svar