Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bakmaskin – smidigt sätt att få färskt bröd

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Bakmaskin är en smidig liten maskin som ger bröd enkelt. Gött att vakna till nybakat bröd.

1988 utsågs bakmaskinen till året julklapp av Handelns utredningsinstitut (1988 verkar för övrigt vara första gången som årets julklapp utsågs?). Det såldes nog ganska många bakmaskiner då. Dessvärre var det nog väldigt många som inte kom till användning utan som testades och sen hamnade i ett skåp (som så många andra prylar).

Men bakmaskinerna har blivit populära igen de senaste åren. Nu säljs det bakmaskiner som aldrig förr och nu används de också verkar det som. En anledning kan vara att fler och fler bryr sig om vad de stoppar i sig, och vill ha lite koll på innehållet i maten helt enkelt.

Och så är det väldigt smidigt och känns lyxigt att t.ex. vakna till nybakat bröd. Alla har ju inte lust att stå och slabba med vanligt brödbakande, i alla fall inte varje dag. Med en bakmaskin tar det bara ett par minuter att ladda maskinen med ingredienserna och sen ställer man in timern på när brödet ska vara klart. Och det är riktigt mysigt när man vaknar på morgonen och känner doften av nybakat.

Slipp knåda med bakmaskin

Det går också bra att använd bakmaskinen bara för att knåda degen, i alla fall i ganska många maskiner. Då väljer man ett program utan gräddning och plockar ut färdig deg för vidare bearbetning eller utbakning och gräddning i vanlig ugn.

Med en bakmaskin blir bröden alltid i samma form vilket kan vara lite trist, men vi äter inte bara brödmaskinsbröd så det känns inte som ett stort problem 😉 I botten blir ett hål som den automatiska omröraren / degblandaren / knådaren fixar, inte heller nåt stort problem men ska man fotografera brödet så är det inte snyggast under…

Man kan tycka att bakmaskin är en (till) onödig pryl och det är det definitivt om den inte används 🙂 Det får man såklart tycka, men prova gärna, mycket smidigt. Speciellt om man inte är alltför baksugen på vanligt vis och kanske inte har ett bageri runt hörnet. Skönt att slippa köpa vanligt industribröd och med en bakmaskin blir brödet dessutom inte så kostsamt.

Vi köpte en begagnad bakmaskin på Tradera. Det blev en gammal Hembagarn från Panasonic. Skulle tro att den modellen är från 1988 ungefär. Vi känner många som använt och använder den modellen, verkar tålig. Panasonic överlag har bra rykte som bakmaskinstillverkare.

Hos recepten.se finns tips lite Recept och Tips för bakmaskin

minbakmaskin.blogspot.com är en blog med några bakmaskinsrecept

Kort om bakmaskin på Wikipedia

Sök efter Bakmaskin hos Amazon

Bakmaskin, Hembagarn från Panasonic.
Bakmaskin, Hembagarn från Panasonic.

7 svar på ”Bakmaskin – smidigt sätt att få färskt bröd”

  1. Hej , har exakt den maskinen men min manual har fått ben. Har du din kvar ?? Om då skulle jag bli jätte glad om du kunde göra en kopia av den och skicka mot betalning så klart =) Jag letar och letar på nätet men finner bara på engelska =( MVH Annica

    Svara
  2. Hittade just en sån här bakmaskin på loppis för 100 kr.
    Men sen var det det där med manual.
    Finns det en på svenska att tillgå som du har mot ersättning för ditt besvär?

    Svara

Lämna ett svar