Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lasta kajak – regler för taklast

NDK/SKUK Triton och VW Lupo 3L TDI
675cm SKUK Triton K2 och VW Lupo. Med märkning fram helt laglig i trafiken. Lite kort mellan räcken för att kännas optimalt dock.

De flesta som paddlar vill då och då transportera sin kajak med bil på nåt vis. Men vad gäller egentligen för kajaktransport? Ibland verkar det som om det finns lika många ”regler” som paddlare 🙂 Och ”när jag tog körkort var det såhär så det gäller väl fortfarande” osv 🙂 Det som är mest oklart verkar vara om taklast får sticka ut och om den i så fall ska märkas.

Lite kort kan man väl säga att:

 • Max längd på taklast är 24 meter. Så det är lugnt med alla tänkbara kajaker. (går visst att få undantag för upp till 25m)
 • Om taklasten sticker ut framför bilen ska den markeras med flagga när det är ljust och belysning när det är mörkt (”Undantag: Om delen som skjuter ut framför bilen är kortare än 1 meter och den tydligt framgår för andra trafikanter, behöver den inte märkas ut.”)
 • Om taklasten sticker ut mer än en meter bakåt ska det markeras med flagga när det är ljust och belysning när det är mörkt
 • På bredden får taklasten sticka ut maximalt 20cm på varje sida och totalbredden får inte överstiga 260cm.

Så inga konstigheter att transportera långa farkoster, typ kajaker, på bilar, husbilar med mera.

Källor: Notisum trafikförordning 1998:1276 lagtext (kapitel 3, 82 & 83), NTF & Körkort online

Sen kan det såklart vara speciella regler för färjor och sånt. Vissa färjor har förhöjda avgifter när man kommer över 2 meters höjd och andra över sex meters längd. Fast detta har ju inte med trafikreglerna att göra.

Det viktigaste är nog att hålla koll så man inte överstiger maximal tillåten taklast för bilen. Många bilar har förvånansvärt låg max taklast. Sen ska lasten sitta fast och säkert men för det finns det massa lastprylar för kajak.

Clapotis i Thules vaggor (874) Här syns att hållarna kan sitta ovanför relingarna.
Kajak på tak
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

9 svar på ”Lasta kajak – regler för taklast”

 1. Hej
  Vad gäller då om du lägger kajakerna på ett släp. Har ett släp som är 2 meter långt. Hur mycket får sticka ut bak? För fram är det ju begränsat så det blir mer bakåt.

  Svara
  • Det är samma regler på släpet som bak på bilen, villsäga 1 meter bakom lamporna (observera att sitter lamporna en bit in som de gör på vissa släp så är det därifrån man räknar!)
   Har ingen lagtext på detta men direkt från en trafikpolis.

   Svara
 2. Totallängen 24m omfattas nog med bil & släp. Mitt släp har kajak-utstick 2m bak. Jag har en överliggare med flagga och liten diodlampa.

  Svara
 3. Fin bild o snygg färgmatchning mellan bil o kajak! Det är inte så att man skulle kunna kosta på sig ett par snören fram o bak.. 🙂

  Svara
 4. För en del är även max taklast inklusive räcke och remmar mm viktigt om man transporterar 2 eller fler kajaker. 50-75 kg är ganska vanligt som maxlast.

  Svara

Lämna ett svar