Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

NIL – Nordisk Instruktörslicens för havspaddling

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

nilmini

För länge länge 😉 sedan började Stefan Jönsson och Håkan Jernehov spåna om en standard/certifiering för kajakinstruktörer. Ur spånandet och funderat föddes NIL – Nordisk InstruktörsLicens för havspaddling.
De första instruktörerna certifierades sedermera under 2000 har jag för mig och arbetet har nu pågått ganska många år och det är över 100 instruktörer som är certifierade. (vi var för övrigt med som försökskaniner på en av de första certifieringsturerna på Stockenträffen 2000.)

Så här skriver de själva om NIL:

Varför instruktörslicens? Havspaddling har under senaste decennierna växt snabbt i Sverige. En stort behov av kvalificerade ledare och instruktörer har därmed uppkommit. Tyvärr råder en osäkerhet över vilka kvalifikationer som är nödvändiga för att leda turer samt instruera i manöver, räddning och vattenvana inom- och utomhus.

Jag tycker de har gjort ett mycket bra jobb och det är verkligen en seriös certifiering.

Ska du eller nån i bekantskapskretsen gå en kurs som innefattar skärgårds- eller havskajakpaddling så kolla om instuktörerna är NIL-certifierade, inte för att det är nåt krav, men det är i alla fall en stämpel där man kan kolla vad de bör/ska kunna och så vidare. Om inte, kanske en fråga om varför inte, kan vara på sin plats? 😉

NIL växer fortfarande för fullt och de har 3-4 certifieringstillfällen varje år runt om i sverige.

Tyvärr så är många av NILarna lite hemliga av sig, det finns dock undantag som syns både på forum och på nätet i övrigt, jag tror det hade varit jättebra för NILs egen del om flera av instruktörerna varit aktiva och synts mer på nätet, det hade spritt kunskapen om NIL vidare utanför de mer, allra mest, nördiga (och halv/helgamla) paddlarna.

Sen borde såklart NIL på något vis kopplas ihop med Svenska Kanotförbundet tycker jag och kanske på något vis kopplas ihop med det nya EPP-systemet, då hade det känts mer uppbackat av övriga kanotsverige/kanoteuropa. Sen kanske nåt samarbete med BCU hade varit bra oxå?

NILs hemsida uppdateras lite väl sällan. Ett tips; släng upp en blogg och så räcker det ju med att varannan av instruktörerna bloggar under ett år så är det ett inlägg i veckan och en levande sajt helt plötsligt!!

Som en sammanfattning kan man nog säga att NIL är bra tänkt och bra genomfört men de kan dock behöva vara lite mer synliga på nätet för att sprida sitt budskap, som ett komplement till mun-till-mun-spridningen.

www.instruktorslicens.se

NIL har även spridit sig till Finland och finns på www.nilfinland.fi där verkar de lite mer nätaktiva.

NIL har västar med gigantiska ryggtryck oxå ;-)
NIL har västar med gigantiska ryggtryck oxå 😉

11 svar på ”NIL – Nordisk Instruktörslicens för havspaddling”

  1. Håller med om att det är bra med en licensiering men tycker dock att det förs för lite diskussion kring med vilken rätt NIL är standard samt tycker att det borde finnas en diskussion kring innehållet i NIL!

    Det finns flera seriösa och ”djävligt” kunniga instruktörer i Sverige som vänt sig utomlands för att få bättre certifieringar då innehållet i NIL inte alltid anses relevant.

    Har starka funderingar på att ta en NIL licens enbart för att ha en och slippa tjötet.

    Blev någon provocerad? Hoppas det så vi får igång en diskussion!

    Svara
  2. Måste nog ta och hålla med ”NIL?” Efter att jobbat utomsocknes med paddling, så tycker jag efter dom egna erfarenheter jag har, att NIL känns mer som ”Klubben för inbördes beundrare” som jag och min polare brukar kalla dom.
    Jag orkar inte skriva allt jag tycker här om NIL på ett inlägg, men funderar på att göra det på min blogg.(kommer ju bli en hel uppsats) :p
    Annars kan ju den som vågar starta en debatt om ämnet på utsidan.se det brukar alltid te si roligt 😉
    Ps vem e ”NIL?”

    Svara
  3. Nej det här kanske inte är rätta forumet, men jag kan väl i alla fall förklara lite fakta och några av mina åsikter i ämnet.

    NILs standard är inte någon annan än deras egen. Det togs fram av SJ och HJ för snart tio år sen, men har sedan jobbats om flera gånger om – och den utvärderas och arbetas faktiskt fortfarande med. I början i samarbete med, men numera i samråd med, SKF. Angående samarbete/koppling till BCU och EPP så kommer det troligtvis, på något sätt, framöver..

    Visst, det finns säkert massor av duktiga instruktörer runt om i landet som har en helt annan åsikt om vad som är relevant och var nivån ska ligga. Och naturligtvis kan de välja att stå för den som enskild, söka sig till ett annat licensieringssystem, eller till NIL och jobba med det inom föreningen. Det viktigaste är väl egentligen inte vilken standard som är mest ”rätt” utan att den är tydlig för mottagaren. När du möter en instruktör ska det inte det inte råda någon tvekan om hans/hennes kompetens.

    Att jag sen valde NIL var att jag tycker om sättet de arbetar på och att de, enligt mig, var väldigt kompetenta och trevliga. Så lättlurad är jag..

    / Ulf, instruktör enligt NIL

    Svara
  4. Kul med åsikter och synpunkter!
    NIL tar tacksamt emot, ris och ros, åsikter och förbättringsförslag. Inom ramen för ”Klubben för inbördes beundran” stångas vi hela tiden med idéer och försöker dra kloka slutsatser av erfarenheter från tidigare examinationer och möten med andra duktiga paddlare och instruktörer. Några av oss har tentakler i BCU, några av oss har försökt oss på att begripa EPP och vi har haft representanter i Svenska Kanotförbundet. Vad vi konstaterat är att det finns fördelar och nackdelar med samtliga system. NIL också 😉 Men vi vet alla att man aldrig kan ha för stora öron. Vi lyssnar gärna på konstruktiv feedback. Därför försöker vi finnas på olika evenemang såsom t ex Nytäppetträffen, Stockenträffen och olika mässarrangemang. Vi har dock, som de allra flesta, en begränsning i hur mycket tid vi kan lägga på ideellt arbete. Risken för missförstånd minskar nog betydligt vid en personlig kontakt. Vi finns ju dessutom på (vår sorgligt omoderna) instruktorslicens.se med mejladresser och telefonnummer. Uppgifterna finns där för att användas. Så kontakta oss gärna. Det ser vi fram emot!

    Svara
  5. Hej skriver ett sent inlägg här.

    Först så ser jag att deras hemsida blivit orange.

    Sen så har jag också blivit utsatt för deras tjat och funderar också på att skaffa lincens för att slippa dem.

    Men jag skulle helst se att det var kanotförbundet som satte standarden och inte ett vinstrivande företag.

    Varför vara anonym frågar du… Jag har fått denna fråga/komentar av en Nilare, då jag jobbade på en kajak uthyring 2007 -vad gör jobbar du med här då(ingen presentation om att denne person kom från NIL.) Jag berättade som det var hyr kajaker, serverar fika , paddlar med grupper och håller kurser.

    Jaha så du är instruktör då? -ja det kan man säga – nej jag menar certifierad instruktör.

    Jag trodde inte det fanns någon certifiering av instruktörer , förutom främjadet eller små föreningars egna instuktörer. Då får jag reda på om NIL svergeis enda ”riktiga” certifiering. Men ingen mer info får jag förutom att känner mig ordentlig till tvålad. Underton i hela samtalet var att jag inte borde hålla i kurser så länge jag inte var certifierad.

    När jag sen tar reda på mer så och inser att det är en privat föreställning med syfte att tjäna pengar. Jag tycker att kanotförbundet ska ha hand om certiferingen om man ska få kalla den ”riktig” annars är främjades intruktörs kurser lika riktiga.

    Men då jag inte paddlar längre så har jag inte tänkt på detta och inte hängt med på hur det ser ut i dag. Har kanot förbundet certifieringar eller samarbeta med NIL idag?

    Slutade inte padda pga av detta. 🙂

    Svara
  6. Oj vilken diskussion och nu får den till och med utrikespolitiska efterdyningar dvs hej från Finland :)!

    Först reagerar jag på konkurrenstankarna: varför tror någon att NIL vill ha ensamrätt på att certifiera goda instruktörer? NIL är en ideell organisation som är en reaktion på brister i säkerhet och kvalitet vid ledd paddling och naturligtvis glad över allt gott arbete som görs för att förbättra denna sak! Varifrån den svartsjuka som finns mellan raderna i många av inläggen ovan?! Kom med och arbeta för en god sak – inom eller utanför NIL!

    Vinstdrivande företag: Det var som attan :). Ingen som arbetar inom NIL har någonsin gått på plus av det, om vi inte talar om det stora pluset att få träffa spännande och trevliga examinander och medarbetare. NIL tar avgifter som med nöd och näppe täcker de ytterst minimerade utgifter som examinationerna genererar åt systemet samt ytterst små ”ersättningar” för mödan och körkilometrar (i Finland är det fråga om ca 30€/examination på tre dagar).

    Riksförbund borde ha monopol lät det som: Det finns tre aktiva system i Finland för examination av havskajakledare och ändå har precis NIL en ständig kö av duktiga människor som gärna vill testa sina färdigheter mot NILs system och förhoppningsvis få NILs papper. Ifall människor ser ett behov för NIL och vill komma och certifieras så är det väl inte NILs ”fel”?! Jag har arbetat med NIL i många år eftersom jag anser att det är en hedervärd sak systmet arbetar med och att det görs på ett mycket bra sett, och ingen är väl mer nöjd än jag om systemet någon gång blir onödigt och vi som arbetat med det får lite mer lediga veckoslut. I min f.d. brödföda som rådgivare åt paddlingsföretagare och mitt nuvarande arbete som utbildare av instruktörer har jag dock sett och hört så mycket galet som ledare för paddlingsgrupper nästan lyckats eller lyckats åsamka sina kunder/grupper pga ren och skär okunskap/brist på omdöme och färdigheter att jag absolut tycker att någon sorts kvalitetssäkran av instruktörer är väldigt positivt. Förresten var skälen till NILs uppkomst i Sverige starkt förknippade med att Svenska Kanotförbundet inte klarade av att handha ett system… Jag tror inte att andra aktörer i Sverige skulle bli ledsna om det skulle visa sig att Kanotförbundet blivit sin uppgift mer mogen…!

    Vem tycker att det som NIL testar är relevant var en fråga :). Vi som arbetar inom NIL har fruktansvärt olika slags bakgrund: många av oss arbetar året runt med paddling som levebröd, många är föreningsaktiva och förbundsaktiva, vi paddlar i olika slags förhållanden och har olika slags målsättningar med vad vi gör. Lika brokiga är de adepter som kommer för examination – och ändå anser både vi inom systemet och de som testas av systemet i regel att systemet, med alla sina fyrkantigheter och styrkor och svagheter, är ett tusans välgenomarbetat koncept där man inte behöver vara enig om att varje sak som kontrolleras är helt nödvändig men där man kan vara stolt över kompromissen som garanterar en väldigt hög och mångsidigt kunnig skara examinerade hjälpinstruktörer och instruktörer för varierande Nordiska förhållanden. Det är också intressant att alla utom ett klagomål på NILs standard som jag hört gäller att det krävs för mycket :), det kanske berättar något mer om paddlingskulturen i våra länder än vad de första ironiska kommentarerna brukar ge vid hand.

    En massa butterhet: Men vi har jufantastiskt roligt inom och runt NIL :)! Och det får du ochh alla jättegärna vara med om, ”officiell instruktör” eller inte! Bli kajakflykting över en helg och kom med till Nordens (världens?) största utbildnings- och samvaroträff med över 70 högkvalitativa kurser att välja mellan och en massa skoj under 2,5 dagar, Hanko Sea Kayak Gathering 2011! Det är ett evenemang som NIL ordnar här i Finland för tredje året i rad och information finns på http://www.nilfinland.fi under HSKG 2011.

    Ha de!
    Benjamin

    Svara

Lämna ett svar