Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stockenträffen 2000 & Certifieringstur

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Orust 18-20 augusti 2000

Årets kajaksymposiym på Orust var en mycket trevlig tillställning. Symposiet arrangeras av Orust Kajak och platsen var Stockens Camping. Fredagen och lördagen bjöd på strålande solsken medan söndagen bjöd på mulet väder och en ganska kraftig blåst.

På lördagen var det nästan vindstilla och det var väl inte helt poppis bland dem som skulle köra högsjöpaddling och liknande,men för oss som skulle lära oss lite manövrar, paddelteknik och kamraträddningar var det perfekt. Regnet skötte sig oxå bra och föll både natten till lördag och söndag, men inte en droppe på dagtid. Imponerande!

Några hemmabyggen fanns också på plats, men det var lite snålt med hemmabyggen, delvis beroende på att det var TräKanot-träff i Säffle samma helg. Synd när träffarna och symposierna krockar.
Bland hemmabyggena var Karin Mentzings ”Dansar med vågor” klart snyggast. Ett mycket imponerande arbete. Karin byggde förra året en ”Isfjord” men tyckte den var lite för stor för henne. Så då ”modifierade” hon den ganska kraftigt och resultatet blev ovanstående kajak. Karin var nöjd med sitt bygge, men tyckte nog att den blev lite för låg, så det blir nog en variant till som är lite högre.

Supertrevlig och lärorik helg som gav mersmak för det här med paddling. Paddling verkar kul! Inte lika läskigt som förra året heller, nu kände vi några och visste hur det fungerade 🙂

Certifieringstur 21-22 augusti

Måndag till tisdag direkt eftter symposiet var det dags för en certifieringstur. Det var två instruktörer, Daniel och Mårten, som skulle visa prov på sina färdigheter för att kunna bli cerifierade kajak-instruktörer enligt en nystartad certifiering som kallas Nordisk Instruktörslicens. Med på turen fanns även två examinatörer och en observatör. Sen var vi 12 deltagare som skulle fungera som övningsobjekt.
Att vara övningsobjekt låter kanske lite läskigt, men instruktörerna var väldigt duktiga och snälla så vi slapp att bli utsatta för några läskigheter 
Turen utgick från Stockens camping. Vi paddlade norrut med vinden i ryggen. Vid pauserna undervisade instruktörerna i bland annat navigering, divserse paddelteknik m.m. Under färden hjälpte de oss att förbättra vår paddelteknik m.m. Examinatörerna och observatören höll ett vakande öga. Vi lunchade strax norr om Ellös och var även i land på Bassholmen, men tyvärr så var museet med Allmogebåtar stängt. Utanför Bassholmen övade vi bl.a. kontring, kantning och svep.
Vi paddlade upp till Gullmarsfjorden och slog läger på Småholmarna. Kvällen bjöd på strålande väder och lite information om olika paddlar, bogserutrustning m.m. Fanns även möjlighet att sticka ut och öva lite räddningar osv. men alla var för trötta och mätta efter maten så det blev inget av det.

På tisdagen bar det av tillbaka igen, även denna gången i medvind! De verkar vara bra kompisar med vädret de där som kan paddla 🙂
Vi paddlade i stort sett samma väg tillbaka, vädret var stundtals lite molnigt, men det var varmt och skönt. Lunch stoppade vi i oss på en liten ö strax öster om Jonsborg. Lunchen bjöd även på rolluppvisning av Mårten i lånad Garkast samt undervisning i stretching, vad som behövs i reparationsutrustning m.m. Sen bar det av ner till Stocken igen efter att ha paddlat förbi Gullholmen som skall vara Sveriges mest tätbebyggda område.

Det var en mycket trevlig tur som man lärde sig mycket på, med trevliga instruktörer, examinatörer, observatör och deltagare. Efter denna certifieringstur kan ytterligare två svenskar kalla sig cerifierade instruktörer, totalt finns det nu fem certifierade instruktörer i Sverige, men fler skall det bli. Instruktörscertifieringens hemsida finns på www.instruktorslicens.se


Lämna ett svar