Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lastvikt i husbil – hur mycket behövs?

Precis som mycket annat är det ju en fråga som kan variera i princip hur mycket som helst.

Kreditkort & ett ombyte

En del använder bara sin husbil som sovrum, oavsett om det är en plåtis, plastis, van, camper eller vad man nu kallar det. Då behövs ingen extra lastvikt alls eftersom i totalvikten ingår passagerare, lite vatten i tankarna osv så lite kläder, drickaflaska och cyklar klarar sig ändå. Lite konstigt kanske att köpa en husbil där stora delar av kostnaden ligger på kök & badrum och sen inte använda det menmen alla är vi ju olika.

Fullutrustad för aktiviteter och friluftsliv

Vad som räknas med fullutrustad beror såklart på vad man vill göra. Vi tänker oss kanske framförallt mindre prylar i en mindre husbil. Fast det finns ju de som vill ha med sig en extra bil, motorcykel, snöskoter och det kräver givetvis skapligt mycket mer lastvikt än lite friluftsprylar 🙂 Komplett kajakutrustning med två kajaker, paddlar, tält, köksutrustning, torrdräkter. övernattningsutrustning osv kan nog landa på runt 100 kilo. Takräcke, kajakhållare är lätt 20 kilo, har man dessutom en kajaklastarutrustning kan den väga 30 kilo osv.

Tokshopparen

Vill kunna lasta in ett par hundra flaskor/liter alkohol förutom skaplig utrustning. Då ”behövs” kanske nåt ton extra lastvikt…

Det märkligaste är ändå att de olika grupperna verkar ha helt noll förståelse för att nån annan vill ha med annorlunda packning? Inte ovanligt i grupperna på facebook med påstående som:

  • Det är omöjligt att överlasta en plåtis, de har lastvikt så det räcker.
  • Alla behöver minst 2000 kilos lastvikt annars får man inte med det MAN BEHÖVER
  • osv

För egen del är nog 3-400 kilos lastvikt ganska rimligt, då kan vi få med både kajaker, mtb-cyklar, full utrustning för friluftsliv med dubbla tält, ryggsäckar, torrdräkter med mera men även skidutrustning för både längdskidor, turskidor och alpinskidor och så mat för 1-2 veckor.

Det sämsta man kan göra är nog att köpa en bil med för snål lastvikt, då missar man lätt hela poängen med att smidigt få med det man vill och dra iväg på lite varierande utflykter.

Lasta lugnt! 🙂 Less is oftast More 🙂

Winzent uppe i skogskanten
Winzent uppe i skogskanten
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Lämna ett svar