Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Köp första kajak du ser och sätt igång med paddlingen

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

 • Vilken kajak ska jag köpa?
 • Vilken kajak är bäst?
 • Vilken kajak passar mig?
 • Jag vill ha nåt billigt, bra som jag kan paddla resten av livet, vilken kajak ska jag välja?

Frågorna känns säkert igen. Vi hör de ofta och får frågan AFK, via mail. På forum, Facebook, runt lägereldarna, runt fikabordet, på parmiddagarna med mera dyker den ofta upp.

Som med så mycket annat finns det inget svar, det är ungefär som

 • hur långt är ett snöre? eller
 • hur lång tid tar det?

De vanligaste svaren, förutom den kanske allra vanligaste (och oftast helt ohjälpsamma) ”köp samma som jag har, jag är nöjd” 🙂 är nog:

 • Provpaddla många
 • Gå till en bra kajakhandlare som hjälper dig

Både dessa är givetvis kanotbra. Men samtidigt tar provpaddlandet lång tid och som nybörjare är det verkligen inte lätt att veta vad som är bra och hur det ska/kan/bör kännas. Andra har inte alltid så lätt att fånga upp vad en ny paddlare vill (vet man troligtvis kanske inte själv heller).

Jag tror egentligen inte man behöver krångla till det alls, i alla fall inte som förstagångsköpare och/eller nybörjare.

Bara att slå till på första man ser eller springer på.

Sök på blocket och köp den som kommer överst eller på femte plats eller som har lägst pris, är snyggast, har flest klistermärken, är finfärgad, kostar mest eller vilken faktor du helst vill försöka optimera på. Generellt kan man nog säga att kajaker kostar för lite. Priset på en kajak är ungefär som priset på andra saker man gillar, det kommer sällan upp till produktens rätta värde 😉

Sätt sen igång och paddla, det är ju det vi (eller en del i alla fall) vill. Under tiden du paddlar kan du sen fundera vidare och komma underfund med hur du vill ha det. Som med så mycket annat är det lättare i kajaken!

När man paddlat ett tag kan man börja krångla till det, ju mer man paddlar desto mer aning på hur man vill ha det brukar man få. Man kanske börja inse att det var inte toppluvesnirklandet med termos som var grejen, eller raktframpaddlandet jättefort, eller rollandet runt sin egen axel var tråkigt, eller att den blanka glasfiberkajaken blev repig snabbt och hellre vill ha en i plast eller att plastkajaken var för tung eller att skäddan fastnade hela tiden eller att roderpedalerna var tråkiga osv…

Förstakajaken var kanske för kort, lång, snabb, tung, rank. stabil, tog för lite last, för mycket last, fel färg, ängslig färg, för lätt, för kass i vågor osv.

Det där ger sig efterhand. andrakajaken blir troligtvis mer rätt, tredje ännu bättre osv. När man närmar sig den tionde eller kanske tjugonde börjar man kanske ana vartåt det lutar 😉 Ofta har man ingen aning som nybörjare vilken typ av paddling man egentligen vill hålla på med. 

Lyssna inte för mycket på andra 😉 Många på forum, grupper, klubbar, på puben, på parmiddagen, fikabordet, messengerchatten osv rekommenderar det de själva valt. Kanske inte för att de tror den kajaken, paddeln, kameran, datorn, fånen osv passar just dig bäst utan mer för att de själva vill få sitt eget val/köp bekräftat. Sen finns det så otroligt mycket fördomar och åsikter som verkligen inte stämmer för alla.

Det är mycket roligare med… fyll i valfritt… roder, skädda, liten sittbrunn, stor sittbrunn, mellanstor sittbrun, glasfiber, kolfiber, plast. alltid vara blöt i röven. Näe, det är det inte, det beror på.

Shoppa snabbt och stick ut och paddla!

Många verkar lägga mer tid och energi på att välja en lämplig kajak än vad vederbörande lägger på att skaffa ny bil, boende eller livspartner. Skulle kajaken inte vara helt optimal är den bytt på kort tid via en nätannons och en liten slant i värdeminskning. Någon argumenterar att jag vill inte shoppa för mycket eller ofta. Bra tänkt men då kan man/du fortsätta paddla den kajaken du först köpte, det kommer gå alldeles utmärkt i många år om du vill! 🙂

Fördelen med att bara slå till är att man kan börja paddla direkt. Sen kan man lägga in lite provpaddling av annat efterhand. Förutom att man kommer ut att paddla är det lättare att träffa andra med andra kajaker när man väl börjat paddla.

PS. Vill du krångla lite så köp en du sitter bra i och nåt som är tillräckligt stabilt. Det är mycket troligare att du växer i en stabil kajak än att du någonsin kommer igång och växer i en för ostabil 😉

2 svar på ”Köp första kajak du ser och sätt igång med paddlingen”

 1. Det här är det mest sanna jag läst om val av kajak. För närmare femton år sedan gjorde jag som du beskriver och köpte första bästa båt. Nu är jag inne på kajak nummer tre och fyra och det börjar likna något.

  Svara

Lämna ett svar