Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kokatat Orbit och Pentax WP

orbitFörra helgen shoppade jag en ny flytväst, det blev en Kokatat Orbit Tour. Min gamla väst började bli lite väl skruttig och fick sys, limmas med jämna mellanrum så det var hög tid.
Orbiten är en liten och smidig väst, med endast två små fickor.

Eftersom min Canon Powershot S50 är i största laget kändes det som klart läge för en lite mindre kamera, så att den får plats i nya västen. Är bökigt med extrafickor som hänger och slänger. Och att ha kameran på däck är inte heller så bra tycker jag då måste man ha nåt objektivskydd så det inte blir vattendroppar. Blir förvisso vattendroppar då och då trots att man har kameran i ficka, men inte lika ofta.

Till helgen som gick skaffade jag därför en Pentax Optio WP som är en 5 megapixels vattentät kamera med 3x zoom, betydligt mindre och lättare än min gamla kamnera. Jag insåg innan köpet att bildkvaliten skulle bli lidande jämfört med min Canon S50 och Pias Ixus i5 men tänkte försöka stå ut med det, dessutom har vi ju oftast minst en systemkamera med så landbilderna ska det ju i alla fall bli ordning på.
Efter att ha ögnat igenom helgens bilder och kört ut några på riktigt fotopapper tycker jag det ser helt okej ut. Visst är resultatet sämre än S50/i5, i/Ixus 40/50/700 med flera. men det ska nog duga bra nog till den jäveln som ska ha bilderna, alltså jag 😉

Och västen är en höjdare! Känns knappt att man har den på och den är inte i vägen, väldig luftig, mycket bättre rörlighet än med min gamla väst. Och flöt i den gjorde man oxå 😀 , så än så länge inget att klaga på.

Ska bli spännande att se hur pass vattentät Pentaxen är, i helgen fick den vara med om måånga bad iochmed räddningsövningar, en hög rollar och en av de häftigaste regnskurar jag varit med om. Och detta klarade den utan problem. Kameran är skyddad enligt ”JIS Klass 8” vilket innebär: Skyddad mot tillfälligt bruk under vatten. Produkten ska ej ta skada av att kortvarigt vistas och användas i vatten under standardiserade förhållanden. Så vi får se om saltvatten, rollar och paddling ingår under ”standardiserade” förhållanden…

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

8 svar på ”Kokatat Orbit och Pentax WP”

 1. Pentax Optio WP Den har jag kikat en del på,så kom gjärna med allt ris och ros.
  Verkar den vara lika törstig på batteri som S40?
  Det är väll ett special batteri till den oxå?

 2. Än så länge ser det som sagt var helt ok ut, men jag återkommer.
  S40 är törstig, men senare modeller är avsevärt bättre. Och ja, det är specialbatteri till WP’n.
  Jag tog drygt 100 bilder i helgen på 1 batteri, tycker det är helt ok.

 3. Om man frågar lite snällt kanske du skulle kunna skicka över något kort taget med den,så jag kunde jämföra?

 4. Intressant och vältajmat – har själv dreglat lite över Pentaxen men inte kommit till skott. Min gamla Olympus C-3000 sköter sig än så länge alltför bra för att det skall kännas riktigt akut.
  Flytväst däremot letar jag aktivt efter – och Kokataten är en ny bekantskap. Tack för tipset…

 5. Hello Eric,
  there is a new ”Firmware” for the Pentax since 4 Days…

  >>”Automatic tracking AF” function can be selected from the Menu in the camera.
  Automatic tracking AF — The camera keeps the moving subject in focus until the shutter release button is pressed fully.
  * This function does not work when the camera is set on Green mode, Fireworks mode or Picture voice.

  Hälsningar

  Peter

 6. Har provat att köra ut lite på papper oxå, men om bilderna är bra eller dåliga ser man iofs redan i datorn.
  Jämfört med min Canon Powershot S50 och Pias Ixus i5 så är bilderna brusigare, har något mindre skärpa och kanske lite sämre färger.
  Så det är ungefär som jag förväntade mig, eller till och med lite bättre.
  Helt okej med andra ord, vill man ha en liten vattentät kamera med zoom så finns det ju inte så mycket att välja på. Skippar man vattentätheten så hade inte jag valt denna kameran.

 7. Har kört med WP’n ett par månader och kvaliten är OK med tanke på att den kan användas i alla lägen (det är iaf inte kameran som sätter gränserna).
  Har dock hittat en bugg??
  I sportläget förväntar jag mig att kameran höjer känsligheten och inte går ned under 1/125s. Så sker dock inte utan den går ända ned till 1/30s vilket inte kan sägas vara lämpligt. Enda skillnaden i sportläget jmf med andra program är att fokus följer motivet. Någon som har andra erfarenheter eller annan info.

Kommentarer är stängda.