Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Misterhult. Midsommar 2010

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Blå Jungfrun i bakgrund och en färja på väg norrut
Blå Jungfrun i bakgrund och en färja på väg norrut

Just det, vi tog ju några bilder till. Vi startade hos goda vänner på Dragskär lite söder om Figeholm på midsommaraftonens eftermiddag. Hade väl egentligen bara tänkt kika förbi på en fika, men det var ett bra ställe att starta från och dessutom få se lite ny skärgård. Klintemåla och utåt har vi ju paddlat ett par gånger och vi hade inte bokat nåt med nån annan. Visste dock att det skulle vara drygt 50 paddlare i Misterhult skärgård under midsommarhelgen så vi var brydda för att det skulle vara trångt…

P1020347

Fin liten skärgård till att börja med, många tältvänliga släta öar som vi får provtälta vid senare tillfälle. Förbi Figeholm och in i nästa lilla skärgård innan Kärnkraftverket. Jordgubbslunch med dopp innan vi passerade Simpevarp. Sträckan längs med Ävrö är riktigt fin och vi fick se Fiskgjuse och Havsörn som bråkade med varandra på nära håll, lite vågor här och där gjorde det extra roligt nära klipporna och stenarna.

Jordgubbslunch med kärnkraftsvy

Simpevarps kärnkraftverk norr om Oskarshamn och söder om Misterhult
Simpevarps kärnkraftverk norr om Oskarshamn och söder om Misterhult
Kråkelund i bakgrunden
Kråkelund i bakgrunden

Passerade Kråkelund, snirklade lite åt nordväst och undvek fågelskydden innan vi tog oss ut mot Boskärshållet. Såg lite rörelser på Boskär och valde istället Grytet, en ö som vi paddlat förbi flera gången men aldrig bott på. Riktigt fina hällar och två runda toppar med finfin vy österut. Mat nere i lä på hällarna på västsidan och tältet satte vi på toppen med vy, kanon. Blev en fin kväll med god mat, dopp och sen i säng. Vaknade av att det blåste en del, eller det fladdrade i alla fall en hel del i tältet på toppen. Frukost med dopp på ostsidan i lä, finfina badklippor oxå.

Midsommarskål
Midsommarskål
Vy Österut, Bokskär i högerkant.
Vy Österut, Boskär i högerkant.
Topptältplats på Grytet
Topptältplats på Grytet
Insjö på Grytet
Insjö på Grytet
Kvällsljus
Kvällsljus
Blommor, tält och kanonfin kväll
Blommor, tält och kanonfin kväll
Frukost bland böljande klippor
Frukost bland böljande klippor
Fina badställen på Grytets utsida
Fina badställen på Grytets utsida

Ett antal timmar senare kom vi i kajakerna och snirklade lite hit och dit, lunchade innanför Strupö, passerade Vippholmen, Älö, Lilla Bergö, Svinskär. Tog en runda inom MiniBrändö för att säga hej till massorna. Det var ”bara” ett femtontal kvar men kvällen innan hade det nog varit lite Roskildefestivaltältplatsstämning med 35 kajakister från bland annat Malmö Kanotklubb & Helsingborgskanotisterna. Tidigare när man sett en ö som varit helt kal och död har man skyllt på Skarvarna, men där får man kanske tänka om nu 😉

La oss några kilomter norr därom på St Vasskäret. Blev ännu en fin kväll med knappt nån vind och sälsången ljöd vacker från öster och vi somnade sött.

Kanonplats på St Vasskäret
Kanonplats på St Vasskäret
Fem i rad med nötter och liggunderlag
Fem i rad med nötter och liggunderlag
Kvällsdopp
Kvällsdopp
Skuggor på skäret
Skuggor på skäret
Paddlarscones till frukost, gott!
Paddlarscones till frukost, gott!
Morgonvy
Morgonvy
Lunch - och badstopp på Ekö
Lunch – och badstopp på Ekö
En kontring
En kontring

Ännu en lång morgon/förmiddag senare paddlade vi utom Örö, genom ömyllret norr om Strupö, lunchbadade på Ekö och sen söderut via Marsö, landade på en fin udde på Konungsholmen strax nordväst om Kråkelund. Lite småblåsigt men lä vid tältet gjorde ytterligare en go kväll.

Konungsholmen, ännu en fin plats med horisontvy
Konungsholmen, ännu en fin plats med horisontvy

IMG_2762

Vaknade tidigt och efter bad, frukost, klippslappande kom vi iväg strax efter åtta och paddlade söderut på helt platt vatten. Gick innanför lite öar söder om Kråkelund och där var det nästan insjöpaddling. Passerade återigen Simpevarp kärnkraftverk och gick lite längre in i skärgården söder om. Kändes nästan lite norrländskt med spretiga granar på öarna, men längre ut var det återigen fina klippor. Smala sund och lite igenväxta passager här och där. Hamnade visst lite för nära en svanfar som blev riktigt ilsk och vi trodde nog ett tag att vi skulle få en omgång där, men efter att ha övervakat oss under 20 minuter lät han oss undslippa.

Norrländsk insjö? ;-)

Lunch utanför Figeholm och så gick vi insidan ner mot Draget i tilltagande motvind. Här kändes det verkligen som småländsk insjö på sina ställen och Fiskgjuse fick vi återigen se på nära håll. När vi gick igenom den lilla Dragetkanalen och svängde ut om öarna möttes vi av  roliga vågor på dryga metern som gjorde passagen tillbaka till bilen extra skojig.

Lite vågor på slutet, skoj.
Lite vågor på slutet, skoj.

P1020387

En riktigt skön midsommarrunda. Lagom paddlat och med massa fina vyer. Vi såg havsörn varje dag ibland riktigt nära. Och trots att det var mycket paddlare ute var det i princip bara när vi sökte upp dem som vi såg några.

Sista metrarna i kajaken innan hemfärd

Misterhult skärgård är verkligen en pärla och det är kul att man kan sticka dit och hitta nya platser trots att vi varit där skapligt många gånger tidigare.

Gröngrön Skim Dex
Gröngrön Skim Dex

I Misterhultkrokarna fanns även MKK, Ulf, Christian & Kenneth.

Så här paddlade vi:

4 svar på ”Misterhult. Midsommar 2010”

  1. Det var snabbt jobbat, har inte ens börjat med mina bilder ännu.. Hursom, såg ju finfint ut! Får nog också försöka utvidga Misterhult nästa gång..

    Svara
  2. Näe, inte mycket kanal nu förtiden. Känns som jag börjar hitta rätt bra där ändå. Men det är ju många andra ställen som behöver paddlas in, lite säkerhetskurser, rollande och annat kajakpyssel. O så ska det kanske jobbas in några slantar i bland också.. Får se om det hinns med Valö..

    Svara

Lämna ett svar