Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

EN 13537 – temperaturstandard för sovsäckar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

EN13537 märkning på en av Sea To Summits sovsäckar

EN 13537! vad är det? Hur funkar det? och varför?

Hur kommer det sig att det anges det så himla många temperaturer på sovsäckar? Förr var det väl bara en, räcker inte det?

EN 13537 är en relativt ny (från 2005) europeisk standard för att mäta och presentera temperaturgränser på sovsäckar.
De flesta märken på den europeiska marknaden anger numera temperaturgränser på sina sovsäckar enligt EN 13537. Flera tillverkare anger dock temperaturgränser enligt sina gamla normer också.

Fördelen med en standard där temperaturmätningarna och graderingarna utförs under samma förhållanden är att det är lätt att jämföra sovsäckar mellan till exempel olika märken.

Testerna utförs på en mätdocka och testresultatet ger många mätresultat. De flesta tillverkare och försäljningsställen visar upp tre värden vilket man nog är ganska överens om att det räcker väldigt långt. Den fjärde temperaturen som sällan anges är ”Upper Limit” vilken berättar i vilken högsta temperatur man kan sova i säcken utan att toksvettas (svettas i stora mängder).

De tre värden enligt EN 13537 anges så här -2°C/-9°C/-27°C.

Det första värdet är Comfort Limit vilket skall motsvara lägsta komforttemperatur ”standard kvinna”, det andra är Lower limit vilket anger lägsta komforttemperatur ”standard man” samt den sista anger Extreme limit och där är det lägsta temperatur för överlevnad för en ”standard kvinna” som anges.

I praktiken är det Comfort Limit och Lower Limit som är intressanta. De flesta är intresserade av vilken temperatur man kan sova bekvämt i.

De temperaturvärden som anges avser lägsta nattemperatur. En säck följer standarden EN 13537 om den är CE-märkt eller märkt med EN13537.

Sen är det som vanligt väldigt individuellt hur varm säck man behöver. Standarden EN 13537 gör det iaf mycket lättare att jämföra olika säckar.

För min del sover jag bekvämt ner till Lower Limit standard man om jag har tunt underställ, tunna strumpor och tunn mössa. En kompis sover bekvämt ner till lower limit -15 grader med samma kläder så det kan verkligen variera.

Det finns mycket information om EN 13537, här till exempel början hos Wikipedia.

Lämna ett svar