Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Refecta Digitdia – Diascanner som går varm

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Reflecta DigitDia smidig och snabb diascanner
Reflecta DigitDia smidig och snabb diascanner

Härom dagen kom den nyköpta diaskannern. Som jag nämnt tidigare har vi varit inne på att skanna in våra gamla diabilder och göra oss av med de dammsamlande originalen.

Nu står skannern och tuggar för fullt. Blev en Reflecta DigitDia 5000, och anledningen till att det blev just en sådan är att den går att ladda med hela diamagasin med upp till 100 bilder vilket gör skannandet klart smidigt.

Vi skannar det mesta med helautomatik. Detta gör att man bara behöver lägga max ett par minuter per magasin; ladda magasinet, skapa en ny mapp och så skannar den hela magasinet utan mer inblandning, själva skannandet tar ju dock en stund, men man behöver ju inte passa eller pyssla om den då utan skannern klarar sig bra själv. Kör på ganska låg upplösning och med ICE (damm och rep-borttagning) påslaget. Men skulle man hitta nån bild som man vill slösa fler bytes lagringsutrymme på så går det alldeles utmärkt att både skruva på fler pixlar och lägga mer tid på inställningarna.

Klart smidigt. Som tur är hade vi slängt en hel del dior tidigare så det är inte alltför många tusen som ska skannas nu. Gött.
Molfo är generalagent för Reflecta i Sverige. På Fotosidan kan man hitta lite recensioner av skannern.


Mer digital lagring! 😉 På tal om digitalt så mailade jag Utemagasinet och frågade om de kommer med nån digital tidning nu när e-böcker/e-tidningar och sånt är på g, men de har inte behagat svara. Camino däremot svarade att det mer eller mindre var på gång. Outside och Paddling verkar fortfarande tycka färgpåpapper är fräckare…

Men tänk vad smidigt om ett par år när man i en telefon, bärbar dator, surfplatta, läsplatta kan ha ett helt bibliotek med böcker, sina 100000 bästa bilder, 20 årgångar av ett par hundra magasin och dagstidningar, ett rejält filmbibliotek, musik, kartor med mera. Då kan alla bakåtsträvare sitta med sina dammiga hemmabibliotek och tycka känslan är underbar 😀 Men papper har vissa fördelar såklart jämfört med digital, på toa är det klart oslagbart medium, dock inte att läsa på…

Högar med gamla bilderEn stor hög med papper.

Spana efter diascanner hos Amazon

17 svar på ”Refecta Digitdia – Diascanner som går varm”

 1. Suverän apparat men attans dyr. Tänker du hyra ut din när du är klar med den eller säljer du den vidare? Det är ju inte en pryl man använder om och om igen.

  Svara
 2. Verkar vara en smidig maskin det där. Själv har jag aldrig prövat att fota diabilder. Kanske ska pröva nu när det finns en smidig scanner 🙂

  Malin har dock haft en dia period. Hon skulle gärna vilja stå i din uthyrningskö om det blir en sådan.

  Svara
 3. Jag sätter också gärna upp mig på listan som hyrare.
  Då skulle äntligen midsommaren i Bengtsfors -91 bli möjlig att njuta av digitalt.;=)

  Svara
 4. Hej Erik! Jag köpte en diascanner för c:a 800. Men den var inte värd priset. Kräver manuell skötsel och oftast efterjustering av bilden. Med tanke på att jag har 1.500 diabilder så gav jag upp ganska snart. Skulle uppskatta att få hyra din scanner om du bestämmer dig för att hyra ut den.
  Hälsningar
  Lars
  Helsingborgskanotisterna

  Svara
 5. Hej Erik! Det verkar vara en toppenbra scanner. Jag har en del dia liggande så jag skulle vilja sätta upp mig på listan för att få hyra den. Jag paddlar en hel del kajak i Göteborgs skärgård./Hans

  Svara
 6. Hej! Kul att läsa om din Scanner, jag har oxå inhandlat en begagnad sådan till ett bra pris MEN jag har inte lyckats få tag på rätt drivrutiner. Har varit inne på reflectas egen sida men den funkar inte så om du har en bättre lösning så vore jag väldigt tacksam

  Mvh Finn Carlsen
  finncarlsen@live.se

  Svara
 7. Hej,
  Jag laddade ner drivrutiner från reflecta.de och de funkade finfint. De andra som lånade skannern gjorde samma och det funkade för alla utom någon enstaka där det bråkade lite, men det berodde troligtvis på datorn eller om det var nån variant på usb-hub som inte funkade så bra ihop med reflecta.
  mvh erik

  Svara
 8. Tack Erik ! jag har inte kommit längre, jag har varit inne på reflectas sida men där finnes inte 5000 drivrutinen kvar , det finn\’s andra men de ska vara så omständiga så jag drar mig för det men hittar jag inte en lösning så lär det väl bli så!

  Mvh Finn

  Svara

Lämna ett svar