Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Att elda en brasa då och då är mysigt. Att hålla på med ved kan också vara mysigt, speciellt om man inte ska ha ihop för mycket 🙂

Vi värmer vårt hus med ved, eldar framförallt i en rejäl kakelugn/massugn men även i en köksvedspis då och då. Huset är välisolerat och inte enormt så det går inte åt så mycket ved, vi gör av med 3-5 kubikmeter per år ungefär.

Vi fäller lite träd på egna tomten, oftast med en gammal (brumbrum) motorsåg men mindre träd med handsåg. Träd som är för stora och/eller står för nära hus har vi haft hjälp med. Har haft klättrande arborist här som plockat ner stora träd, imponerande att se. Det vi har fällt släpar vi till vedboden i lagom stora bitar.

Klyver med yxa. Har en gammal klyvyxa som nog också hängt med i snart trettiotalet år. Har även några mindre yxor för mindre ved eller för att spänta upp mindre tändved. Yxor håller i princip hur länge som helst. Skaften kan bli slitna men det är lätt att byta. Ett enkelt sätt att förlänga livet på yxskaft är att linda lina runt skaftet närmast yxhuvudet där man ofta(st) slår i. Jag har använt flagglina som jag lindat och limmat. Rejälare klyvyxor har ofta en plåt som skyddar. Jag hade en riktigt rejäl Gränsfors klyvyxa för en hög med år sedan. Riktigt grym när det gällde vresiga klabbar men även onödigt tung och klumpig för 95% av veden så den fick åka vidare.

Ibland använder vi kilar för att klyva större och besvärligare bitar men då vi har haft onödigt mycket ved så har på senare år de vresigaste bitarna fått bli död ved på tomten istället. Mindre värme till oss men mer död ved för mer liv och biologisk mångfald ute på tomten.

I grundutförandet kan vedpyssel vara både rofyllt och avslappnande och samtidigt göra att man är ute och rör på sig lite lagom. När vi flyttade hit för 26 år sedan köpte vi några kubikmeter ved för att ha första vintern, sedan dess har vi plockat veden på egna tomten. Köpte även lite briketter första året, då var det ovanligt och fanns bara att köpa på ett fåtal platser i skåneland, nu finns det i var och varenda affär.

Ska man ha ihop mycket ved kan det såklart bli hetsigt, speciellt om det ska göras på kort tid. Lite konstigt att många tokhetsar så med veden (också). Plockar ner eller beställer hem hela stockar sent på året sen ska det sågas, klyvas, staplas på en gång. De flesta vet om att de behöver/villhöver x kubikmeter per år, sprider man ut hanteringen över året blir det inte mycket tid som behöver läggas per vecka, dag, timme osv.

Tycker man vedhanteringen är jobbig eller tråkig med såg och yxa finns det vedklyvar, vedprocessorer, färdig ved att köpa i stora mängder eller små gulliga säckar på macken eller tillochmed ännu gulligare säckar med tändved i blomsteraffären eller biltema med mera. Fast då är det kanske vettigare att dra igång elementen eller värmepumpen 🙂

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Lämna ett svar