Kompass

Kompass är troligtvis ett av de enklaste, bästa och mest pålitliga sätten att hålla koll på var man är och vart man ska. Numera finns det såklart appar, program, spotar, vhfar, satellittelefoner och oändligt många möjligheter men som alla kräver batterier, någon form av täckning osv. Kompassen funkar alltid.

Och för våra vatten kring våra kuster räcker det oftast som enda hjälpmedel. Eftersom vi har nära land oavsett vilken kobbe man hamnat på är det bara att paddla norrut på sydkusten, västerut på ostkusten och österut på västkusten så är man iland efter ett par timmar. Om man inte vill krångla till det såklart. Kombinerar man med en karta så är man hemma! 🙂

Kompasser finns det massor att välja på. En vanlig handhållen orienteringskompass har många redan och de fungerar utmärkt, nackdelen är att den måste hållas plant vilket gör att den inte alltid kan sitta under däcklinorna på kajaken. Men litenheten gör den smidig och den kan lätt hänga i kartfodralet eller ännu bättre i flytvästen så har man den alltid med sig. En orienteringskompass som kan lägga på kartan är också enkel att använda för att ta ut kurser.

Vanlig enkel orienteringskompass fungerar alldeles utmärkt även i kajaken
Vanlig enkel orienteringskompass fungerar alldeles utmärkt även i kajaken

Det finns även kompasser som är mer lämpliga för kajak och båtbruk där kompassen även visar rätt riktning även vid lutning. Det vanligaste för kajakbruk är nog en lös kompass som fästes med gummicord på kajaken. Silva 58 är ett exempel och Suunto har också. På många kajaker finns även fäste ganska långt fram för en fast större rund kompass (typ Silva 70). Fördelen med en fast stor kompass långt fram är nog framförallt vid längre överfarter i hög sjö då man inte behöver sänka blicken så mycket för att se kompassen. För de allra flesta är nog en mindre kompass närmare sittbrunnen smidigare och bättre på många sätt; lättare att se, går att torka av med handen, väger mindre osv. Hålet för storkompassen långt fram kan man kanske ha som fruktkorg 🙂 En stor fördel med fast kompass är att den alltid följer med!

Kolla kompasser hos Prisjakt

Köp kompass hos Outdoorexperten

Silva 58 kajakkompass med gummicoord och krokar för fastsättning
Silva 58 kajakkompass med gummicoord och krokar för fastsättning

Skapligt igenisad kompass
Skapligt igenisad kompass. En Suunto 🙂

Liten inbyggd Silva 58 på Clapotis
Liten inbyggd Silva 58 på Clapotis

Kommentera