Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Att alla ska få elstöd retroaktivt verkar klart nu. Eller alla är det inte men vi i södra sverige i elprisområde se3 och se4.

För egen del innebär det att elen för oss under perioden oktober-21 till september-22 blev fick ett riktigt bra snittpris. Ja, alltså bara själva elen då, vi kommer inte undan för elöverföring, skatt, fasta avgifter osv.

De första fyra månaderna var vårt elpris 35 öre per kWh, sen en rejäl höjning till 128 öre och så lite upp och ner runt kronan för att sista elstödsmånaden vara 130 öre. Dessa priser är utan moms. Elstödet/elbidraget för oss i elområde 4 (SE4) verkar landa på 79 öre inkl. moms.

Vi hade lite högre förbrukning de fyra första månaderna med över 500 kWh per månad därefter de flesta månader under 400kWh.

Totalt 5358 kWh förbrukade vi under det brutna elåret. Notan, efter bidrag, stöd, avdrag, för enbart elen hamnar på 1207 spänn om jag räknat rätt vilket ger 22,5 öre per kWh. Det är inte så illa ändå när det har vrålats om höga priser hit och dit 🙂 Knappt 18 öre exklusive moms vilket är det pris som det oftast pratas om (vilket i sig är lite skoj när alla andra konsumentpriser jämförs inkl. moms). Tillkommer gör som sagt en del så det blir nog en dryg tusenlapp i månaden på elkontot ändå.

Än har vi inte fått slantarna men i februari sägs det. Vi får se. Eventuellt kommer ”verkligheten” ikapp den nya regeringen så då kanske de ändrar sig 😉

Sen kan jag tycka de här bidragen, avdragen elstöden är klart märkliga. Såklart att det är bra om det kan stöttas där det behövs. Fast nån typ av tak hade väl varit rimligt. Tanken att folk ska kunna laga mat, värma vatten, ha lite värme osv är ingen dum idé men att man får bidrag/stöd avdrag när man är storslösare tycker jag är klart märkligt när det gäller privatpersoner. 

Kan tycka att elpris och annat borde bli stegvis mer kostsamt. Några hundra kWh per hushåll/person skulle kunna kosta nån krona, upp till 1000 per månad kanske ett par kronor och därutöver en rejäl ökning. Detsamma hade väl varit rimligt när det gäller andra saker också så som fjärrvärme, dricksvatten osv. Alla kan gott ha tillgång till en basic levnadsnivå till rimliga slantar men ska man slösa och vaska kan det gott kosta. De flesta är väl ändå medvetna att vi behöver göra av med mindre av det mesta om vi ska kunna lämna över ett klot i rimligt (inte så jävligt i alla fall) skick till nästa generationer.

Solivind vindkraftskooperativ

Vårt pris kommer via andelar i Solivind vindkraftskooperativ som vi haft i snart 15 år. Från början hade vi ett lågt pris på 16 öre tror jag det var och i januari 2022 låg det fasta priset på 35 öre så vi gottade oss lite när det snackades höga elpriser i början av förra vintern 🙂 Sen drog det iväg på grund av högre elpriser men kanske framförallt beroende på stora prisskillnader mellan de olika elprisområdena då vindkraftverken står i andra områden än där det förbrukas mest. Nu har Solivind en ny prismodell så förutom det fasta medlemspriset på 35 öre tillkommer ett pristillägg*. Får se lite var det landar men första månaderna (oktober & november 2022) med nya prismodellen hamnade vi på totalt 76 resp 138 öre/kWh vilket vara lite lägre än månadssnittpris.

*Elpristillägget baseras på skillnaden mellan det viktade produktionspriset och inköpspriset av medlemsel i respektive elområde under aktuell månad.

Här kan man läsa mer om elstöd: https://www.regeringen.se/artiklar/2022/11/fragor-och-svar-om-hogkostnadsskydd-for-hoga-elpriser/

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Lämna ett svar