Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Skädda – för att hålla kursen och ha kul

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

I en tråd på utsidan kom ordet skädda upp med en alternativ (norsk? 😉 ) stavning. Klart att det stavas skädda och inte skedda. Sen verkar det som om många inte har en aning om hur man använder en skädda eller hur den fungerar.

En skädda på en kajak är ofta reglerbar och med den kan man säga att man håller kursen i förhållande till vinden.

Man svänger alltså inte med skäddan, det gör man med paddel, kropp och tyngdförskjutningar. Ju mer nerfälld skäddan är desto svårare är det att svänga kajaken. Tabellen nedan har jag lånat från Orust Kajak. Den beskriver kort hur en reglerbar skädda fungerar. www.orust-kajak.se/produkter/skeg.html

Hur fungerar en skädda?

Det finns även flera bra böcker om kajakpaddling; Sea Kayak av Gordon Brown, Kajakhandboken av Staffan Pettersson och Kajak-allt du behöver veta om havspaddling av Håkan Jernehov och Stefan Jönsson.

I utsidantråden skriver även Erik Arnström en bra förklaring:

En skädda fungerar som en fena och korrigerar lateralplanet och gör kajaken mindre lovgirig (vindsurfingbrädor har inte heller något roder). Orsaken till att det kallas skädda är att den är platt och en fena spolformad. Med en justerbar skädda kan lateralplanet förskjutas framåt eller bakåt, dvs kajak kan fås både lov och fallgirig. Största fördelen med skäddan kontra roder är att kajaken kan balanseras upp i olika vindriktningar och inga kursjusteringar behöver göras med paddeln eller förflyttning av tyngdpunkt. Ändras inte vindar, strömmar eller fart genom vattnet håller kajaken kursen.

Två andra saker som ofta förvånar mig när det gäller bruket av just skäddakajaker är:

  • Man ser, hör och träffar många som har skaffat sig skäddakajak och berättar om dess fördelar, men som alltid kör med skäddan helt nere… Man sätter sig i kajaken, fäller ner skäddan helt och paddlar, när man sen ska iland fäller man upp den. Reglerar i stort sett aldrig skäddan under färd!!! Vad är då vitsen med att köpa en lättmanövrerad skäddakajak?
  • En annan liknande grej är de som köper en lättmanövrerad kajak och sen ändå bara paddlar rakt fram?! Det är ju kuligt att manövrera, lära sig styrtag, svänga med mera. Ska man bara paddla rakt fram är det väl bättre att köpa en rakt-fram-kajak med roder?!

Solent Sea Kayaking har en bra och illustrativ artikel om skäddan här: solentseakayaking.co.uk/2010/08/technique-using-a-skeg. I artikeln har han även med ett bra citat ur boken Sea Kayak av Gordon Brown.

Like most boys when they start to drive, the skeg control is often used as an on-off switch in the same way as the accelerator pedal

Läs också Justine Curgervens text om skeg adjustment hos Canoe & Kayak Magazine.

Hos Necky finns en artikel The Great Rudder vs Skeg Debate

En skäddaartikel till hos Solent Sea Kayaking

22 svar på ”Skädda – för att hålla kursen och ha kul”

  1. Vänta bara tills det kommer någon roderpaddlare in på siten så har vi ett fint litet ställningskrig igen… 🙂

    Svara
  2. Ja, det är konstigt… jag tyckte att Carin laddade på ordentligt.. ”och lär sig paddla” Det är inget roligt att provocera när ingen reagerar

    Svara
  3. Man måste ju ha mer än en kajak, det bästa är att paddla med roder ibland, med skädda när man känner för det och med varken skädda eller roder i forsen

    Svara
  4. fler kajaker åt folket! även om jag inte tror att jag får fler timmar på vattnet för det. Min paddelfrekvens är pinsam nu!!

    Svara
  5. Ingen fara Carin. Utsidantråden + ditt inlägg här visade bara att kajakförsäljare/upplevelsearrangörer är av samma skrot och korn. De är alla som Clifford och DH, fast på sitt sätt. Har ni nöjda kunder finns inget att bråka om.

    Svara
  6. @Erik A: Jag förtjänar den. Står med armarna i vädret och tar emot varenda smäll med skam i kroppen. Så. Nu kan jag inte bli plattare 😉

    Svara
  7. Näe Carin, en riktig kajakförsäljare tar aldrig tillbaka någonting. Och det började ju ändå så bra med lite lagom tvärsäkra påståenden.. 😉
    / Ulf

    Svara
  8. Hej hopp!
    Jag kan känna att Carin sticker ut hakan lite, i detta tydligen odödliga samtalsämne om skädda VS roder. Fast vad hände egentligen, ingenting. Inga arga kommentar från något av hållen. Måste helt enkelt vara så att vi som brukar surfa in på denna sidan, är helt och hållet nöjda med att paddla den båt vi har. Vi är säkert oxå så ”vuxna”, så vi kan acceptera att om någon annan vill paddla med t.ex roder, så gör inte det han/hon till en sämre människa.

    Okej ovanstående text blev lite halvflummig och djup, så nu är det nog dax att komma ut och få lite friskluft. 🙂

    Svara
  9. jahaja eftersom det var jag som provocerade på utsidan får jag väl göra det här också även om ordvalet där var lite felaktigt. Gäller att väga tungan på guldvågen eller hur det nu var…tanken var att ta udden ur skädda/roder debatten, inte så poppis tydligen.
    Bilderna ovan är så som de flesta tror en skädda funkar, vilket även jag trott läääänge, däremot är Erik A:s beskrivning exakt rätt. Här är en mer rättvisande bild (flashfilm) på hur en skädda funkar (oavsett stavning). . Så klart man ändrar kurs med sin skädda. Att bara kanta ändrar din kurs endast en kort stund vid sidvind, om du inte samtidigt trimmar skäddan lägger kajaken sig i samma kurs igen efter ett tag. Alla kajaker funkar med skädda liksom med roder. Olika kajaker är olika lätta att svänga genom kantning, men det har inget med skäddor att göra. Lär er paddla för … hehe, nej, min uppfattning är, att kan man ta sig framåt kan man paddla! Är sååå trött på varför kajakister ser ner på varandra på grund av var en liten plastbit är plaserad. Löjligt! Oups jäklar sorrysorrysorry menar placerad.

    Tjing
    Leif

    Svara
  10. Ja, bra att du oxå börjar fatta Leif, det har vi väntat länge på 😉
    Men bilden ovan visar ju typ samma sak som din länkade grej… och som Erik A förklarar… så jag förstår inte varför du fortsätter krångla till det?

    Svara

Lämna ett svar