Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Matsvinn

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Matsvinn, alltså mat som blir svinn är vanligare än man kan tro. Vi var på ett par föredrag om just matsvinn för några år sedan. Mycket intressant men också förvånande och lite läskigt.

Man räknar med att ungefär en tredjedel (1/3, 33%) av vår mat blir svinn, alltså som inte används som mat.

Svinn sker i hela kedjan, en del på fältet, i produktionen, under transporter, på lager, i affären, på väg hem till konsumenterna och det slängs även en hel del i hemmen och på restaurangerna. Det mesta är svinn eller matavfall som man vill undvika i allra största mån. En hel del svinn beror på skador och olyckor under produktion och transport men mycket beror också på vår egen dumhet 😉

Det konstigaste är nog det svinn som sker i hemmen. Det säga att var fjärde eller var femte matkasse som bärs hem slängs. Det är mycket och väldigt märkligt. Här har man jobbat ihop slantarna, tagit sig till affären och valt ut vad man vill ta med sig hem, släpat hem livsmedlen och sen direkt eller efter en viss tid har det slängts. Tokigt på riktigt. Matsvinn är ovanligare bland äldre, de har kanske vuxit upp under lite stramare förhållanden och lärt sig vara smarta och sparsamma.

En observation senaste åren är att en del i vår omgivning nog börjat minska sitt matsvinn. På blandade sammankomster har resterna tidigare mer eller mindre sopats ner i en sopsäck medan det nu sparas i lådor i kylen. Bra! Vet inte om det beror på att fler börjar inse problematiken med klimat, miljö och hållbarhet eller om det är den lite kärvare ekonomiska situationen med högre priser som hjälpt till i rätt riktning. Ibland är det positivt med lite slantpanik.

Minska svinnet. Ät upp mer.

Lämna ett svar