Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Inget svårt att göra av med pengar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Solnedgång
Solnedgång

Vi får ibland frågor som lyder ungefär ”hur klarar ni er ekonomiskt när ni bara jobbar varsin halvtid?”.

Och det klart, jobbar man heltid och det alltid är tomt på kontot strax innan nästa lön kommer kan man verkligen undra.

Men det är ganska intressant att många reagerar. Visst är det standard med (minst) 40 timmars arbetsveckor men ändå.

Det roliga är ju att när man gör av med lite mindre slantar reagerar många, men på andra hållet är det knappt någon som höjer på ögonbrynen.

Här är några exempel som vi och många andra skulle kunna lägga mer pengar på utan att någon hade reagerat men som hade inneburit att vi skulle behöva jobba minst varsin heltid och dessutom ha högre löner och knappt nån fri tid.

Bil – Vi har en (1) liten koreansk kombi. Köptes ny kontant 2009. Tidigare hade vi två bilar, nu hyr vi de få gånger om året vi tycker vi behöver en extra och så cyklar vi mer. Men vi skulle såklart kunna ha två nya bilar. Dessutom bor vi på landet så en större SUV hade inte varit några konstigheter. Två bilar alltså varav den ena stor hade kunnat öka vår bilkostnad med 5-15000 per månad (ja ännu mer också beroende på vilka sorts bilar såklart och hur mycket man kör och hur ofta man byter). Just bilkostnad verkar många inte vilja räkna på så noga eftersom bilar för många är en förlängare/förstorare 😉

Boende – Den här posten kan verkligen bli precis hur hög som helst. Nu bor vi i eget hus som är avbetalt och som är av typen lågenergihus. Men det är ingen (inte så många i alla fall) som höjer på ögonbrynen om man köper ett hus för till exempel 4-5 miljoner idag. Det kan ju även vara ett med omodern uppvärmning och i övrigt dyra driftkostnader. Här skulle vi lätt kunna öka kostnader med 10-25000 per månad (fast vi hade nog inte fått låna fem miljoner, men det är ju en annan femma…) Skönt att inte vara högbelånad upp över taknocken på ett hus som kostar mycket. En del pratar om bostadsbubbla och det kan mycket väl stämma på många ställen.

Renovering – Kan bli hur kostsamt som helst. En del kan man såklart räkna hem med höjt värde men många (de flesta) inte… Men om vi säger bara lite göra-om-light med lite färg och tapeter då och då så tar vi en tusenlapp per månad.

Möbler – Lite nytt då och då kanske blir en tusenlapp per månad. Kan bli hur högt som helst om man köper kostsamma möbler ofta.

Småkostnader – Vi ska bara ha några tevekanaler till, och så ”behöver” vi nåt Spotify-konto extra, och så ett par prenumerationer, några plustjänster, ett extra mobilt bredband, larm till huset, ett extra mobilabbonemang. Det är ju bara 99-249:- per månad…. Kan lätt bli ett par tusen per månad.

Försäkringar – Här är kanske svårt att få ihop några jättesummor. Men visst är det så att många har onödigt mycket här. En tusenlapp extra är nog ingen problem i alla fall. Själv tror jag mer på att hålla ner försäkringarna och istället köpa ett par försäkringsaktier.

Mat & Dryck – Nu är det ju lite inne att krångla med maten och blir lätt en tävling i att äta ”fin” mat. Kan bli hur mycket som helst. Men vi säger att vi ökar med två vanliga uteluncher i veckan (2x75x4=600), en söndagsmiddag ute (1000), två extra på-vägen-mat (200), en extra finare single-malt-flaska (1000), lite finare viner till lördagskvällarna (1000) och fem lite mer påkostade middagar hemma (2000), för två personer och på en månad. Cirka 6000 extra på en månad men kan som sagt bli oändligt mycket högre.

Hus & Hem övrigt – ingen höjer på ögonbrynen om man köper en gräsklipparrobot och/eller en åkgräsklippare, kanske en snöslunga. De håller säkert ett par år, men nån tusing eller snarare två per månad blir det superlätt.

Hobby & Fritid – Här finns inget tak alls 🙂 Att gå upp 5000 per månad här är löjligt enkelt 🙂 Vi tar bara ett par exempel.
Cykling – Inget konstigt att ha en en vanlig cykel och en mountainbike och/eller en racercykel.
Foto – en systemkamera, en liten kompaktkamera och en strand/vattenkamera har många.
Båt, husbil, sportbil – här kan det lätt bli ett par tusen per månad bara i drift, båtplats m.m. Trots att säsongen bara är ett par månader.
Vattensport – Även om en surfbräda, kajak eller annat inte kostar så mycket och har ett visst begagnatvärde blir det lätt lite slantar när man räknar med kringutrustning.

Datorer & Elektronik – Stationär dator, ipad, iphone, stereo, telefoner, teve, nätverk m.m. Listan kan göras lång. Inga problem att addera 2000 per månad här.

Kläder – Inte heller något tak. Att öka med 2000 per månad är löjligt enkelt 🙂

Som sagt – inget svårt att göra av med pengar 🙂

Lämna ett svar