Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

En plats på jorden

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Av Markus Torgeby & Frida Torgeby

Om att bygga en stuga och skapa ett liv

Om du har läst Löparens hjärta och/eller sett dokumentärerna (Löparen & Löparens väg på svt) så känner du till Markus Torgeby. Mannen som under 4 år bodde i en kåta i skogen, åt havregrynsgröt och sprang. För något år sedan kom även boken Sova Ute som han gjorde tillsammans med sin fru Frida.

Även denna bok har Markus och Frida gjort tillsammans, Markus texter och Fridas bilder. Jättefina bilder som visar en fin och kärleksfull familj där även barnen är involverade.
Denna gång om att bygga en typ av eremitkoja med öppen vy över fjället en kort vandring från hemmet. Bygget är stommen, det som leder boken framåt, den röda tråden. Direkta tips på hur du bygger med QR-koder till YouTube med korta filmer där byggets olika arbeten visas. Kul och smart sätt att använda tryckt och digitalt media.

Tanken är att det ska vara ett ställe, ett gömställe, dit man kan gå om man behöver ha tid för sina tankar. Däremellan får vi tillbakablickar, bakgrund, framtid, och många, många tänkvärda texter. Och det är just det boken, för min del, handlar om. Om tankar. Det märks att Markus haft tid att tänka.

Känslan som finns kvar ganska lång tid efter att jag har läst boken är Markus inställning till andra människor. En tro på att människan oftast är god och omtänksam. Önskar att alla, verkligen alla, kunde vara mer som familjen Torgeby.

Fick ett brev från Soc, en orosanmälan som gällde våra barn. Att de växte upp under förhållande som inte var okej. Ringde upp socialsekreteraren och pratade länge. Anmälan hade kommit in efter att jag hade varit med i ett radioprogram där jag pratade om hur vi hade valt att leva vårt liv. Att vi inte behövde så mycket. Programmet var hårt klippt, som det ofta blir i media, för att skapa intresse. Nyanserna saknades, det som ger förståelse. Jag tycker anmälaren gjorde något fint, visade omtanke.

ur En Plats På Jorden

Läs boken! Se dokumentärerna, den senaste bygger på boken och heter ”att bära ett hus”! Och följ dom på instagram 🙂

Lämna ett svar