Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Olympus TG-610 & TG-310

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Olympus Tough TG-610
Olympus Tough TG-610

Olympus visade även de nya vattentäta kameror på CES-mässan. Toughserien hade tidigare fyrsiffriga modellbeteckningar, nu tre. (att hitta på och motivera nya nummernamn måste vara lite pyssligt…).

Båda har 14 megapixels, kan filma i HD, klarar kyla ned till minus 10 och är stöttåliga nog för att klara fall från 1,5 meter. TG-610 är vattentät ned till drygt 5m och 310 ned till 3. 610 har mer högupplöst display och mer vidvinkligt och snäppet mer omfångsrikt zoomobjektiv.

Inga svenska prisuppgifter ännu, men (200 resp 300 dollar) gör väl att de landar på cirka 2 respektive 3000.

Hos dpreview finns mer info.

9 svar på ”Olympus TG-610 & TG-310”

  1. …och min 6 år gamla Olympus 720SW den bara går och går – fortfarande efter tusentals rollar, hundratals sjömil i flytvästfickan, otaliga översköljningar, fem veckoturer, tappad på sten och klippor ett flertal gånger…
    Bildkvaliteten har aldrig varit något att jubla över, så sedan ett par år är den kompletterad med en icke-vattentät ”finkamera” (Panasonic Lumix LX3) – men bilder har det blivit och blir det alltjämt.

    Borde så klart aldrig skrivit detta – men jag har för säkerhets tagit i trä så knogarna vitnar 😉
    Och skulle Murphys lag händelsevis vara aktiverad trota ta-i-träandet, så har ju Erik tipsat om en hel rad med tänkbara ersättare…

    Svara
  2. Det tycks vara lite av ett lotteri att köpa ”vattentät” kamera om det inte skal vara en Nikonos… Efter mycket surfandet och läsande köpte jag en Pentax W90. Eftersom jag inser svårigheten med elektronik under vattnet läste, och följde!, jag bruksanvisningen noga. Men icke. Efter 2 stycken snorklingar (typ 50 cm djup!) på 15 minuter så dog kameran. Imma innnanför linsglaset talade sitt tydliga språk… Nu kan man ju säga att om man tittar på det kameratillverkarna kallar vattentätningar så får man ju vara utrustad med mycket tur eller en god kraft där uppe för att klara sig. Kanske borde jag köpt en Olympus som Björn, de har väl längst erfarenhet av denna typ av kameror…men de sägs ha mindre bra bildkvalitet. Nu blir det hem o reklamera men 3 veckor gamla Pentax… Sen blir det till att leta upp nåt tåligare till vårens paddelprmiär. Nån som har nåt förslag på nåt som är mer robust???

    Svara
  3. Oj, det lät ju inte som någon höjdare med Pentaxen. Vi har precis köpt en sådan, men bara testat på land än så länge. Får se hur den håller för oss. Har ett par kompisar som använt w90 ett tag vi paddling och där det funkat bra så det verkar finnas varianter/variationer där med.
    Verkar som om Olympus var tåligare tidigare, den serie som Björn har verkar ha hållt bra medan de senare blivit klenare.
    För vår del tror jag på en Sony TX5 eller TX10 enligt rekommendation från Johan W i tidigare kommentar.
    Som vi varit inne på tidigare så är nog Canon tåligast, men också klumpigast. Ännu tåligare är ett separat vattentätt hus, men då blir man av med mycket smidighet.

    Svara
  4. Håller med Lennart att det lutar åt lotteri. Har själv en Olympus 770 SW sen ca 5 år tillbaka. Brukar ha den under paddling fäst i en elastisk lina, på däck framför sittbrunnen. Kameran har varit översköjld tusentals gånger. Den mest spektakulära kontakten med saltvatten var den under en längre överfart. Kameran hade glidit av och hängt under vatten i sin lina, längs kajakens sida. Jag hörde att ngt bankade mot kajaken men trodde att det var termosen som hade lossnat och börjat rulla och slå i akterutrymmet i takt med vågorna. Detta pågick i en halv timme tills jag fiskade upp kameran. Den fungerar fortfarande utmärkt, två säsonger (inkl.vinterpaddlingar) efter händelsen. Ang. bildkvalitén, är jag för mycket amatör för att uttala mig. Men kolla på vår hemsida http://www.eskilstunakanot.se, bildgalleri och bedöm själv. De flesta bilderna där är tagna med just denna kamera.

    Svara
  5. Vi hade en olympus 720sw och även en tidig vattentät Pentax och de varken läckte och/eller oxiderade så nåt var nog i alla fall lite bättre förr 😉
    Och kvalitén räcker till mycket även med kameror som har ett par år på nacken även om det som regel blir snäppet bättre kvalitet med en nyare och/eller icke vattentät.
    Nu är vi väl för få, men en aningen klumpigare kamera som istället håller borde det ju finnas marknad för även idag kan man tycka…

    Svara
  6. Jag gillar verkligen Jan\’s (ofrivilliga) testmetod för kajak-kameror, den testar ju både vattentålighet och stöttålighet ju! Borde upphöjas till internationell standard! Till Pentax W90 fördel skall sägas att de bilder vi tog (över och under vattenytan) innan kameran la av var riktigt riktigt bra även i lite trickiga ljusförhållanden, så jag hoppas det var ett måndagsexemplar jag fick, för kameran är trevlig. Men visst är det som Erik säger,d et borde finnas en marknad för lite mer robusta ”ävertyrskameror”

    Lev väl!

    Svara

Lämna ett svar