Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Western Mountaineering

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Western Mountaineering är ett amerikanskt företag som tillverkar dunprylar för friluftsliv. Vi snackar dunjackor, dunsovsäckar, duntofflor, dunbyxor, dunquiltar och dunkuddar. De gör bara dunprodukter och det är de grymt bra på. Fast de har faktiskt ett par ickedunprylar med; en sovsäcksliner och en Hotsac VBL. alltså fuktspärr.

I dunprodukterna används dun med Fillpower på 850+, alltså dun av högsta kvalitet. Vävar och dragkedjor och andra material är också av högsta kvalitet.

Western Mountaineering har sovsäckar, quiltar/täcken som täcker alla behov. Allt från dunquilten Nanolite som väger under 400gram till -40°C-säcken Bison. De fyller sina säckar med europeisk dun (från Polen) och det är inte levandeplockat dun. Resterande tillverkning sker i Kalifornien.

För egen del har vi varit nöjda användare av WM-prylar sedan 2004 då vi köpte våra första sovsäckar (Apache och Antelope). Nedan några av dunprylarna vi använt/använder sedan dess:

I Sverige var det Jocke Sundberg på Get Out som tog in Western Mountaineering i början på 2000-talet. Varumärket hängde med Jocke en runda till Outnorth mellan 2012-2017 men numera är det Uthuset som tar in Western Mountaineering i Sverige. På plats i Skärstad finns ett tämligen komplett sortiment och i deras webbutik likaså. Det går även att hitta ett visst utbud av WM-prylar hos Naturkompaniet & Fjällsport.

Kul med ett företag som verkligen brinner för sina produkter och produkternas användningsområden.

Från Uthuset:

 ”Varumärket grundades i början på 1970-talet av Gary Schaezlein och Jeff Jones i San Jose i Kalifornien där faktiskt både kontor och fabrik ligger kvar än idag. Western Mountaineering är ett utav de ledande varumärkena när det gäller dunsovsäckar, både när vi snackar kvalitet på dun och på övrigt material. Och Made in USA, något vi gillar starkt. Vi vågar nog säga att när det gäller mesta möjliga värme till minsta möjliga vikt så är WM svårslagna. Endast 850+ i Fill Power som gäller i samtliga säckar och beroende på preferenser kan du välja vilken väv som passar dig bäst, ultralätt nylon, lätt mikrofiber som ökar slitstyrkan eller GWS som gör din säck till en riktigt expeditionsvariant. Dessutom har vi själva använt säckarna på otaliga turer och vet att de håller måttet på alla områden.”

Lämna ett svar