Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

West Coast Water – lyckad festival i Bohuslän

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Bryggsamling
Bryggsamling
Fiskekajaker och grönlandskajaker
Fiskekajaker och grönlandskajaker
Pia i finfärgad kajak
Pia i finfärgad kajak
Lite prylar oxå
Lite prylar oxå

I helgen var vi på West Coast Water i Tanumstrand. Nystartad Kajakfestival i Bohuslän, arrangerad av Outside.

Vi svängde in på fredagseftermiddagen efter en go cykelskogsrunda hemma innan vi kom iväg. Pia tog sig ut på vattnet för roll med Helen Wilson och jag drällde mest omkring (som vanligt).

Fyrroll med Adam, Helen, Nicolai och Nigel
Fyrroll med Adam Hansen, Helen Wilson, Nicolai Ilcus och Nigel Foster i en Point 65

Skapligt med utställare på plats med Bootshaus, Point65, Billdal Kajaker, Dr Kajak, Nautopp, Svima, Fiskekajaker, Outnorth, Outdoor Research, 24h meal, Teva, Tentipi, Arrow Kayaks, Slackline osv. Bland instruktörerna/guiderna fanns Carin Green från Horisont Kajak, Eva-Lotta Backman från finland, James Stevensson från Wales, Nigel Foster & Kristin Nelson, Svante Lysén, Anders Gustavsson, Eskapader, Helen Wilson & Mark Tozer från amerikat, Upplevelsebolaget, Kanotförbundet, Ulrika Larsson från Green Adventures och säkert ett par till.

Och ett välspäckat program där det fanns punkter för alla varianter, nivåer och åldrar oavsett om man var sugen på att paddla rakt fram fort(are), bada, klättra, laga kajak, fotografera osv.

På fredagskvällen var det finfin mat, såg lite oroande ut när det kom in en pytteliten förrätt (som förvisso var jättegod) men sen blev det lite mer vuxenportion på varmrätten som oxå var supergod. Föreläsning av Adam Hansen & framåt midnatt blev det dopp nere längs den kanonfina bryggan mellan stranden och gästhamnen.

Spanar horisont
Spanar horisont

Började lördagen med ett gott morgondopp och supergod frukost. Under lördagen paddlade jag & Pia på Gourmettur, det blev en riktigt go paddelrunda med tokigt mycket skaldjur och trevligt sällskap. I övrigt var det såklart fullspäckat program hela dagen och vi kom tillbaka mitt under modevisning av blandade kajakprylar. Och så fick vi se Nigel, Nicolai, Helen och Adam rolla en Point 65 Mercury K4:a, gick finfint trots klart blandade stilar.

På lördagskvällen höll först Sören Kjellkvist ett litet snack om sin längsmednorgetur utan pengar eller mat. Sen var det dags för Renata Chlumska. Helt okej, men hade nog väntat mig mer där. Efter det var det dags för Inka Gurung och filmaren Stefan Erdman att visa sin film River Girls. Den var riktigt riktigt bra och intressant, imponerande projekt som Inka genomfört under flera år. Tyvärr var klockan mycket slagen och många sov redan sött. Riktigt synd för den var verkligen sevärd! Började söndagen med ett bryggdopp strax efter midnatt ackompanjerat av dansbandsmusik och skrål som bakgrundsljud.

Anders Gustavsson försöker få långsampaddlarna att bli snabbare
Anders Gustavsson försöker få långsampaddlarna att bli snabbare
Alla får såklart vara med på vattnet, inte bara tvåbenta
Alla får såklart vara med på vattnet, inte bara tvåbenta
Nicolai visar att han har skaplig balans eller så är det Playen som är tokigt stabil
Nicolai visar att han har skaplig balans eller så är det Playen som är tokigt stabil

På söndagen var det i princip halvdag även om Nigel Foster körde lite på eftermiddagen. Pia försökte paddla ikapp med Anders Gustavsson men tror nog att han fortfarande är liiite kvickare 😉 Sen blev det lite provpaddling och mer tjöt, sen en riktigt god lunch innan vi drog vidare mot skåneland igen.

Koolare än gott ;)
Koolare än gott 😉
Man kan såklart ha roligt med kajaker på klippor oxå
Man kan såklart ha roligt med kajaker på klippor oxå

Förutom späckat program var det fixat superbra väder hela helgen trots att prognoserna tidigare i veckan var riktigt regniga. De enda som var lite missnöjda med vädret var de som hade rockhoppingambitioner men de hittade visst lite skum & vågor ändå. Och medvindspaddlarna fick ta sig lite längre ut och/eller jaga efter båtvågor.

På det hela taget ett mycket lyckat arrangemang! Riktigt trevligt sätt att träffa alla andra paddlare som man inte träffar så ofta och lära sig mer. Har man minsta kajakintresse och inte var där får det nog ses som en grov felprioritering 😉

Och likt Tjäröfestivalen är det ju, även om WCW är tänkt vara och blev lite bredare. Vi var väl lite oroliga för att det skulle bli dålig mysfaktor på en stor semester/konferensanläggning med dansband varje kväll men det fungerade riktigt bra även om Tjärömyset är svårt att slå.

Sören Kjellkvist drar iväg mot Norge
Sören Kjellkvist drar iväg mot Norge

Till nästa år behöver det nog inte vara föreläsare och filmvisning efter 22, det är få som orkar ändå.

Till nästa år hoppas vi på fika/glass och kanske barmöjlighet nere vid vattnet

Och visst hade det varit skönare att sitta ute i flera jättestora Tentipis nere vid vattnet för mat och sånt?!

Lite mindre besökare än vad som hoppades på skulle jag tro. Beror säkert på massa saker, men några kan vara:

 • Första gången
 • Lite sent påkommet/informerat om från Outside.
 • Extra lång vinter.
 • Lite dåligt marknadsfört på en bredare front
 • Lite högre pris än Tjäröfestivalen
 • Det var en norsk paddelfestival samma helg
 • Västkustborna gillar soffan mer än att vara ute 🙂
 • osv.

Men alla verkade väldigt nöjda så det blir garanteray minst lika bra nästa år.

Andra om West Coast Water:

Helen Wilson
Helen Wilson
Torra balansövningar på Slackline
Torra balansövningar på Slackline

1 svar på ”West Coast Water – lyckad festival i Bohuslän”

 1. Hej! Vete katten om västsvenskarna gillar soffan mer än ute ;). Håller med dig om din lista över anledningar … jag tror att prognosen också hör hemma där, som en stark anledning. Den såg verkligen inte kul ut i början av veckan. Vi som bor i krokarna vet att fredagens väder ofta flyttat till torsdagen när veckoslutet närmar sig, men långväga ifrån vill det till att komma iväg när det flaggas för utspritt regn. Bästa tipset är nog: Skit i prognoserna, västkustvädret är ändå alltid bättre än de visar 😀

  Svara

Lämna ett svar