Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wasaugnen

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

När vi flyttade till vårt nuvarande hus i Knäckebröhult fanns en kakelugn på plats. Ingen gammal pjäs utan en nyare variant, Wasaugnen, installerad när huset byggdes 1990/91. Eller egentligen är det kanske en rörspis eller massugn då den inte är täckt med kakel?! Fast funktionen är, i princip, som en gammaldags kakelugn.

Nu har vi använt kakelugnen i sisådär 25 år. Vi har inte använt någon annan kakelugn i 25år så svårt att jämföra ordentligt. Vi har dock eldat då och då i blandade kaminer och spisar. Nöjda är vi i alla fall med vår värmekälla. Wasaugnen har levererat god värme varenda vinter. Vi är inga experter på kakelugnar, kaminer, eller spisar överlag men har förstått att denna sticker ut lite. Den är tung, cirka 1700 kilo, och kan lagra värme länge men det är inget nytt, det har kakelugnar i alla tider gjort. Denna har dock även en liten snabbvärmande direktvärmefunktion iochmed luckorna högre upp på framsidan som fungerar ungefär som en värmeväxlare. Där strömmar varm luft ut strax efter man fått igång en brasa, den luften tas längst nerifrån. Klart bra funktion som ger både rimligt snabb värme och även den tunga konstruktionens förmåga att lagra värme länge. Både som en kamin och massugn i samma alltså. Tokbra helt enkelt. Wasaugnen har hela åtta meter rör som fördelar ut värmen i olivinstenen som den är byggd av. Kombinationen av bra förbränning, bra material, bra tyngd gör att den kan komma upp i hela 89% verkningsgrad och kan lagra värmen i upp till 24 timmar. Wasaugnen tar cirka 90x50cm golvyta och vår är cirka 245cm hög men då har vi nog en extra rad överst.

Tur man inte ska släpa runt med den 🙂

Stockholms kakelugnsmakeri har konstruerat Wasaugnen.

Normalt tas förbränningsluften från rummet men i vår har man valt att ta förbränningsluften utifrån genom ett separat rör. Troligtvis lite bättre och lite koolare. Dumt att dra ut den varma goa värmen genom skorstenen liksom.

Kakelugnar och massugnar är riktigt smarta konstruktioner. Med lite ved håller man värmen väldigt länge och förbränningen blir effektiv och släpper inte onödigt mycket skit genom skorstenen. Det fina är också att värmen avges långsamt. Lite generellt kan man säga att en kakelugn avger 2-4kW med stängda luckor under många timmar. Det är en effekt som känns behaglig för de flesta. En kamin eller spis som värmer mer direkt kanske har dubbla effekten och då blir det för det första väldigt varmt precis invid den och den höga effekten kan kännas obehaglig.

Efter 23,5 år tyckte vi eldstaden såg ut att behöva lite översyn av någon som har koll. Blev lite span på nätet och hittade då Mattiassons Kakelugnsmakeri strax utanför Ängelholm. När jag kom i kontakt med Jan Mattiasson visade sig att det var han som murade upp vår på plats under 1990 eller 1991 när huset byggdes. Kändes lite extra kul.

Vi fick hjälp av Åsenmuraren att fixa eldstaden. Nu håller den nog ett bra tag till.

Fick även lära mig att en annan fördel med Wasaugnen jämfört med äldre kakelugnar är att denna tål att eldas kontinuerligt utan att ta skada medan de äldra spricker lättare och kan behöva muras om efter 20-talet år. Anledningen till den ökade tåligheten är att denna är tillverkad av olivinsten som inte utvidgar sig på samma vis som vanligt tegel.

Gött med en vettig värmekälla. Kul och intressant att en så pass liten eldstad på cirka 25x25cm i bottenyta kan ge så mycket värme under så lång tid 🙂

På andra sidan väggen som Wasaugnen står mot har vi en vedeldad köksspis. Inte dumt det heller.

Jag kan tycka att det är märkligt att så många som bygger nytt och/eller renoverar sätter in små kaminer istället för effektiva och tunga värmekällor. Man ser massor av designade kaminer som ser jättegulliga ut men som troligtvis inte är gjorda eller håller för mer kontinuerlig uppvärmning. Förvisso kul om det är rimligt snyggt men kombinationen med funktion är oftast vettigare. Vissa kakelugnar har glasluckor vilket kan vara mysigt, det kan man nog sätta på Wasaugnen också.

Mer info om Wasaugnen hos:

8 svar på ”Wasaugnen”

      • Hej, vi är också nöjda med vår men fick plötsligt problem med att det rök in, den har funnits på plats i 30 år men vi har bara använt den 3-4 år. Sotaren har varit där 2 ggr. När vi nu felsökte upptäckte vi att bakom sotluckorna nedtill fanns 30-40 liter ”sörja” – sot och vätska, lyckades sleva ur nästan allt och nu ryker det inte längre. Vet du hur ofta man ska rensa sotluckorna?
        Karin i Hälsingland

        Svara
        • ojdå. Trist när det ryker in men bra det var lätt att lösa.
          Hos oss sotar och rensar sotaren kanalerna varje år och det är inte mycket sot där i men vi eldar som regel med torr ved och pyreldar inte. När vi flyttade in för mer än 25 år sedan var det mycket skit i kanalerna men då hade tydligen den som hyrt ett tag eldat mycket kartonger och skräp.

          Svara
    • Hej! Näe, det har vi nog inga bilder på men kolla med Stockholms kakelugnsmakeri eller annat kakelugnsmakeri. Det är en relativt populär modell så det är nog inga konstigheter.

      Svara

Lämna ett svar