Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

När vi flyttade till vårt nuvarande hus i Knäckebröhult fanns en kakelugn på plats. Ingen gammal pjäs utan en nyare variant installerad när huset byggdes 1990/91. Eller egentligen är det kanske en rörspis eller massugn då den inte är täckt med kakel?! Fast funktionen är, i princip, som en gammaldags kakelugn.

Nu har vi använt kakelugnen i sisådär 25 år. Vi har inte använt någon annan kakelugn i 25år så svårt att jämföra ordentligt. Vi har dock eldat då och då i blandade kaminer och spisar. Nöjda är vi i alla fall med vår värmekälla. Wasaugnen har levererat god värme varenda vinter. Vi är inga experter på kakelugnar, kaminer, eller spisar överlag men har förstått att denna sticker ut lite. Den är tung, cirka 1700 kilo, och kan lagra värme länge men det är inget nytt, det har kakelugnar i alla tider gjort. Denna har dock även en liten snabbvärmande direktvärmefunktion iochmed luckorna högre upp på framsidan som fungerar ungefär som en värmeväxlare. Där strömmar varm luft ut strax efter man fått igång en brasa. Klart bra funktion som ger både rimligt snabb värme och även den tunga konstruktionens förmåga att lagra värme länge. Både som en kamin och massugn i samma alltså. Tokbra helt enkelt. Wasaugnen har hela åtta meter rör som fördelar ut värmen i olivinstenen som den är byggd av. Kombinationen av bra förbränning, bra material, bra tyngd gör att den kan komma upp i hela 89% verkningsgrad och kan lagra värmen i upp till 24 timmar.

Tur man inte ska släpa runt med den 🙂

Stockholms kakelugnsmakeri har konstruerat Wasaugnen.

Normalt tas förbränningsluften från rummet men i vår har man valt att ta förbränningsluften utifrån genom ett separat rör. Troligtvis lite bättre och lite koolare. Dumt att dra ut den varma goa värmen genom skorstenen liksom.

Efter 23,5 år tyckte vi eldstaden såg ut att behöva lite översyn av någon som har koll. Blev lite span på nätet och hittade då Mattiassons Kakelugnsmakeri strax utanför Ängelholm. När jag kom i kontakt med Jan Mattiasson visade sig att det var han som murade upp vår på plats under 1990 eller 1991 när huset byggdes. Kändes lite extra kul.

Vi fick hjälp av Åsenmuraren att fixa eldstaden. Nu håller den nog ett bra tag till.

Fick även lära mig att en annan fördel med Wasaugnen jämfört med äldre kakelugnar är att denna tål att eldas kontinuerligt utan att ta skada medan de äldra spricker lättare och kan behöva muras om efter 20-talet år.

Gött med en vettig värmekälla.

På andra sidan väggen som Wasaugnen står mot har vi en vedeldad köksspis. Inte dumt det helelr.

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

2 svar på ”Wasaugnen”

Kommentera