Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vinterpaddling

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vinterpaddling är fantastiskt. Men vad räknas som vinterpaddling? För de flesta kallar man det nog vinterpaddling när det är svalare i vattnet, för riktigt erfarna är det kanske när det är tio minus och snö och issörja. Det är alltså som så mycket annat, olika.

Vinterpaddling kan såklart vara lite ruggigt men samtidigt och ofta helt underbart. Att glida runt på helt tomma och tysta och mörka vatten är fantastiskt. Både dagsturer och övernattningsturer blir helt annorlunda. Tystnaden och mörkret gör sig verkligen påmind. Kortare dagar och förhoppningsvis fantastiska stjärnhimlar. Bra att ha varma och sköna pålandkläder med och gärna nåt att läsa och/eller pyssla med i tältet eller kring elden.

Det är lätt att många fastnar i prylhetsandet om det ska vinterpaddlas. Du måste ha en torrdräkt för x tusen, vhf, nödsändare och överlag väldigt mycket prylar.

Jag tycker gott att man kan prova lite blandade aktiviteter utan att ha alla prylar och utan att ha gått alla vinterpaddlingsöverlevnadskurser. Sen är det givetvis bra om man, även i detta fall, tänker efter lite före.

Ta med ombyte vattentätt förpackat
Ta med riktigt varma kläder. För rast och paus eller om något skulle hända. Skidkläder eller skoteroverall kan vara gött som rastplagg. Ett set med dunjacka, dunbyxor och rejäl mössa tar inte så mkt plats. Torrt underställ, en filt, handskar, mössa och underkläder så kan man få upp värmen om man skulle bli blöt och kall.

Ta med en eller flera kompisar
Är väl ofta en bra plan. Kan vara både trevligt och en säkerhetstanke. Fast ibland vill man ju ändå vara själv.

Paddla strandnära
God tanke. Kanske så nära att man kan gå iland om man välter.

Paddla i finväder
Visst kan det vara gött när det är ruggigt väder men till att börja med kan en plan vara att vinterpaddlingen sker när det är sol och vindstilla.

Mat, fika & snacks
Hellre nötter, choklad och russin än ett iskallt äpple eller banan. Mattermos och vanlig termos för att slippa pyssla med kök.

Öva på kallbad
När man utsätts för kyla är det vanligt att man får en reflexreaktion och tar ett djupt andetag. Ingen höjdare med djupa andetag om man är under ytan. Svalkande bad kan nog hjälpa mot detta. Ingen aning om detta hjälper men kalla bad är ju så göttigt så synd att undvika 😉

Tyst & Lugnt
Beroende på var man bor är det mer eller mindre sannolikt att det blir vita vintrar eller vintrar med snö. Att paddla runt i en snötäckt skärgård eller i sjöar och åar med snö på land är fantastiskt mysigt. Snön ger förutom ljuset en helt annan tystnad än barmarken.

Kan frysa igen
Är det ordentligt med minusgrader kan en sjösättningsplats eller smalt sund vara igenfruset några timmar senare. Kan vara bra att ha i åtanke så att det går att komma iland eller komma dit man tänkt sig.

Isdubbar & Isyxor
Det är klart mysigt att sjösätta från en iskant men kan även vara lite pyssel. Ska man transportera sig med kajak på is är det smidigt med ett par isdubbar. Ska man transportera sig långt i kajak på isen är nog ett par långa isyxor att föredra. Har man stor kajak och/eller korta armar kan det vara svårt att nå ner till isen med dubbar, prova gärna först 🙂 Att paddla upp/ner för en iskant kan vara klart instabilt första gångerna men det är det värt, övning ger färdighet.

Kombinera med skridsko
För massa år sedan såg jag några som körde kombinationen skridsko och kajak. Kajaken hängde i bogserlina efter till man närmade sig iskanten. Då byttes det till kajak och skridskorna fick åka i kajaken eller på däcket. Även sett en äldre bild med kajak/skridsko & tältande på isen.

Kombinera med skidor
Såg eller hörde några i Norge som kombinerade paddling med skidor. Spände skidorna på kajaken, paddlade ut till en snöklädd ö. På med topptursutrustning och gick upp, skidade ner, övernattade i tält och paddlade sen hem efter en förmiddagstopptur. Klart en av de coolare kombinationerna jag sett/hört om.

Ut mer er. Tid ute räknas. Året runt.

Vinterpaddlingarna

Lämna ett svar