Vildplockat

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen
av Niki Sjölund

Efter föredraget med Angelina Naturalis på Fulltofta blev vi än mer intresserade av vad naturen har att erbjuda från sitt skafferi, alldeles utan att man själv behöver göra något. En bok som kan hjälpa oss på traven är den här. På lite drygt 170 sidor får vi tips på ätliga vilda växter och hur vi kan tillreda dem.

Första kapitlet heter ”I huvudet på en forager” vilket kanske skulle kunna översättas med foderletare. Niki Sjölund är föredetta kock och försörjer sig numer på att leverera vilda växter till samma typ av restauranger han tidigare jobbade på. Vi har tidigare hört intervjuer med honom i podden Vilse och det verkar vara ett genuint intresse från honom att berätta om de nästan oändliga möjligheter som finns därute.

Tex Vresros, Björk, Gran inklusive deras söta blommor, Vitplister, Pepparrot, olika svampar mfl. Och kirskål, denna ogillade växt i de flesta trädgårdar, har blivit väldigt populärt att servera på finkrogarna. Läste att det faktiskt för några sekler sedan odlades kirskål på slott och herrgårdar så som vi idag odlar sallad. Svårt att tro när vi idag inte kan få bort den snabbt nog 😉

Boken är uppdelad säsong för säsong, då det är bäst att plocka. Till varje växt visas en bild, förklaring på var, när och hur den plockas, tips på tillredning och om det finns någon förväxlingsrisk. Sista kapitel är en genomgång på olika sätta att förädla. Där finns även lite recept på tex granskottssirap och tallkottesylt.

Supertrevlig bok, mer som ett uppslagsverk, passar fint i hyllan eller varför inte i ryggsäcken? 😀

Sök efter Vildplockat hos Amazon

Lämna ett svar