Vildmarksmat

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

VildmarksmatEn Handbok För Hungriga Vandrare
Av Don och Pam Philpott
ISBN: 91-32-33195-9

Det har kommit ut en ny laga-mat-i-fält-bok. En amerikansk bok översatt till svenska med vissa svenska bilder och bla en förteckning över svenska hemsidor med försäljning av diverse friluftsprylar mm.

Omslaget och formatet på boken är snyggt, likaså innehållet. Smart layout med det vanliga upplägget med kök, hur viktigt det är att äta rätt, planering mm. Ett kapitel beskriver Dutch Oven, även kallat gjutjärnsgryta, och hur man hanterar den. Jag har svårt att tänka mig att man drar med den på vandring, men har man ett basläger eller på något sätt transporterar sig utan att packningen känns tung, så är den helt klart ett bra sätt att tillaga sin mat på.

Det finns en hel del recept att tillaga i grytan, som även funkar i vanligt friluftskök. Recepten är lite annorlunda och en positiv överraskning. Ganska mycket på färska råvaror som jag först tänkte att det här går ju inte att använda, men kom på att vi oftare är ute en helg än flera veckor, därför funkar det såklart även med färskt kött och grönsaker. Framför vissa ingridienser finns en liten sol, som talar om att det här är bra råvaror att torka.

Boken är på lite drygt 130 sidor och ca 80 av sidorna är med recept. Jag tycker det verkar vara en bra och inspirerande kokbok och kommer att testa en del av grejorna.

Lämna ett svar