Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vildmarksmässan 2009

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Lugnet efter stormen på lördagseftermiddagen

Helgen har tillbringats på Vildmarksmässan i Älvjsö, Stockholm. Lite kass med en helg inomhus, men ska man nu tvunget vara inne så är faktiskt Vildmarkmässan ett rätt okej ställe att vara på. Jag jobbade i/med tidningen FOTOs monter och det funkade bra (till slut efter lite datorhaverier och sladdstrul), vi hade tre naturfotografer på plats som höll föredrag och visade bilder och det var mycket lyckat. Alla föredragen var (över)fulla utom nån enstaka tidigt på fredagen. Fotograferna var Brutus Östling, Claes Grundsten och Peder Sundström.

Fotocafé med FOTO

Men jag hann med att gå ett antal rundor på mässan oxå, kändes som lite mindre yta än t.ex. förra året vilket gjorde det lite tjorvigt mitt på dan på lördagen och viss mån söndagen och det kändes som om antalet utställare var något färre. Tidvis på lördagen var det långa köer för att överhuvudtaget komma in på mässan.

Gott om föreläsningar överlag, jag lyssnade bara på ett par stycken delvis, men det verkade finnas många bra, men såklart en hel del mindre lyckade oxå. Outside hade scen i sitt Vildmarkscafé likt vårt Fotocafé där de körde många föreläsningar. Kanotförbundet satsade oxå och hade även de en scen med föreläsningar. I de större föreläsningssalarna höll t.ex. Babs och Fredrik Sträng sina föredrag.

Kajaker

På kajakfronten var det ganska bra uppslutning, med ett par stora samt ganska många mindre företag. Kanske inga direkta nyheter, men nåt litet gick att hitta om man letade lite extra, även om man kände till det mesta någorlunda sen innan, men lite kul att se det live och klämma lite. Jag var dock lite nyfiken att kika på Trappers nya Adventure, men just den fanns inte med på mässan. Spanade oxå efter en liten smidig flytväst, men det är svårt, det mesta är stort och klumpigt. Spanade även lite efter en forsväst av lite rejälare sort, men det gick inte heller så bra. Fick dock kika på en prototyp till en ny torrdräkt som nog kan vara lovande, bara den kommer i nån rimlig färg så. Några av kajakutställarna var; Point, Tahe, Outdoorsports, Horisontkajak, NynäsKajak, Kanuk, Avanza, Kajakevent, Bootshaus med flera.

Köer för att komma in
Fullt när Claes Grundsten håller föredrag

Liksom tidigare år tycker jag det saknas prylar, skulle jag vara besökare skulle jag vilja kunna prova och känna på massor av tält, sovsäckar, ryggsäckar, kängor och annat smått och gott. Och det hade såklart varit kul om ännu fler kajakaktörer funnits på plats; Svima, Skim, OrustKajak, VKV, Escape, Kajakenter med flera. Liksom Hilleberg, Haglöfs, Fjällräven med flera på friluftssidan.

Trevligt med mässa är det i alla fall, kul att träffa känt och okänt folk och tjöta lite!

Andra om mässan; Lars Kristian, Pelle H, Leif D, Peter B, Svenska dagbladet, tidningen Kollega.

Kraftig ökning av besökarantalet. Jämfört med 2008 så var det en ökning på cirka 25% sett till antalet besökare och det var ju en rejäl ökning och det totala antalet besökare landade på lite drygt 23000! Pressmeddelande från mässan finns här.

GetOut fanns på plats

GetOut fanns på plats från de allra djupaste och mörka småländska skogarna. Visade upp lite av varje men med tonvikt på de ”egna” märkena Western Mountaineering och GraniteGear. Samt visade upp den nya katalogen och försökte såklart locka lite folk till mässan Fair Enough. Och för er som inte varit på FairEnough så kom dit, där finns det prylar i massor! Citat från en diskussion på utsidan; ”Har inte Fair Enough tagit över Vildmarksmässans plats som den främsta friluftsmässan i Sverige?”

Och på shoppingfronten var det lugnt, men det blev ett par oerhört vackra tåstrumpor i alla fall, men annars är höjdpunkten när det gäller mässhopping de goda korvarna som fanns i flertalet montrar 😀

Finfin strumpa

Hann även med två besök på Monks Café som låg bara 2-3 minuters promenad från hotellet. Vilket koolt ställe, typ hur många ölsorter som helst, väldigt god mat, mysig atmosfär samt eget mikrobryggeri!! Super!

mikrobryggeri

Eget mikrobryggeri, koolt!

Sen får vi hoppas det kan bli bättre ordning på klädseln framöver, drällde runt i flera dar utan ett orange plagg. Tror inte ryktet som Leif hörde (eller drömde 😉 ) stämmer. Har förresten noterat att Lundhags har flera oranga plagg bland vårnyheterna!! Lovande! Verkar vara ett bra företag.

6 svar på ”Vildmarksmässan 2009”

 1. Hej o hallå!

  Ja visst ser vi fram emot Fair Enough i Bodakryss! Ser med spänning fram emot programmet och vad som kan vara nytt i år i aktivitetsväg!

  / Lilla Blå

  PS. Nu har ”Fortet” varit ute i snötältning också och det funkade kalas! Med besök av rådjur, mink och hare runt tältlinorna……

  Svara
 2. Av ”alla” mässor har vildmarksmässan alltid haft flest öldrickare. Redan innan lunch syns överförfriskade farbröder. Är mässan så tråkig eller drar den en viss typ av människor? Ölintresset verkar också smitta av sig enligt bilderna ovan.

  Svara
 3. Jag har inte varit på ”alla” mässor inte ens alla vildmarksmässor. Jag tycker ändå det varit ganska få överförfriskade människor överlag vad jag kunnat se på de mässor jag besökt eller deltagit i.
  Men ett visst ölintresse tycker jag annars är helt okej och rentav riktigt sunt 😉

  Svara

Lämna ett svar