Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lastvikt i husbil – Vikten, vikten & vikten – att tänka på vid val av husbil

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

När man ska köpa boende (hus, radhus eller lägenhet) brukar man säga att de tre viktigaste sakerna att tänka på är Läget, läget och så läget 🙂 För just läget kan man inte göra mycket åt, boendet som sådant går att renovera, kanske bygga till osv men läget är som det är.

När det gäller val av husbil är de tre sakerna vikten, vikten och vikten. Kanske inte helt sant men det spelar ofta ganska stor roll. Har man en husbil där man inte får lasta mycket går den inte att använda som man vill. Det kan låta mycket med 200 kilo i lastvikt men det fyller man väldigt, väldigt fort. Väg lite av de prylar du/ni tror ni ska ha med er så inser man ofta att det snabbt springer iväg i kilon. Vissa husbilar går att väga upp till högre totalvikt, kolla upp det också.

Vi har bekanta som köpte en husbil, verkade jättebra och den är klart trevlig. Sen läste de lite om det här med vikten och tänkte att det är gott mått, vi har ju en totalvikt på 3850 kilo. Ett tag senare hittade de en våg och vägde den, med enbart förare i, inget vatten i och inte full dieseltank hade de 150 kilo kvar till totaltvikten… Med passagerare, husdjur och lite mat slog de i taket. De hade tänkt ha med mer vatten, bränsle, passagerare, prylar, saker för fricamping osv men det gick ju inte. För deras del blev det ett släp att hänga efter för att få med allt.

På pappret hade den husbilen drygt 400 kilos lastvikt men efter tjänstevikten hade det lagts till markis, innerskärmar, extra bodelsbatteri, antenn, dieselvärmare, motorvärmare och massa annat lull-lull. Välutrustad alltså men tyvärr inte så användbart i praktiken. Skulle man fyllt bäddarna i den och försökt få med det som tänkts för t.ex. 4 personer hade det lätt kunnat bli ett halvt tons övervikt.

Ovanstående är kanske extremt men vi har även flera bekanta som kikat på husbilar, både plåtisar och vanliga husbilar som kommit underfund med att angiven tjänstevikt ofta varit fel på ganska många kilo.

Så kolla vikten extra noga och väg det du vill ha med dig. Och det är såklart den faktiska lastvikten, alltså hur mycket det är kvar till totaltvikten som är den intressanta. Den angivna tjänstevikten kvittar ju om den inte stämmer. Totaltvikten får aldrig överskridas! En del resonerar som att ”man blir ändå inte kontrollerad så då kan jag lasta hur mycket jag vill” men tänk om det skulle hända en olycka…

Vågarna visar oftast rätt
Finns vågstationer här och där längs med våra vägar. Förutom vägverkets vågstationer kan man hitta vågar hos bilprovningar, bilfirmor, återvinningsstationer, sopstationer med mera. Vi har vägt vår bil utanför Helsingborg, där visade i alla fall både södergående och norrgående våg samma med tio minuters mellanrum mellan vägningarna. En del hävdar att vågarna längs med vägarna visar fel men jag skulle tro att de stämmer skapligt bra, det är de vågarna som polisen använder. Varför skulle en våg hos en sopstation eller bilfirma väga mer rätt än de vågar som polisen och trafikverket använder? Låter mer som en myt typ råttan i pizzan osv. Givetvis är de inte kalibrerade på kilot alltid men förmodligen fullt tillräckligt för bilar och husbilar.

Det finns ett antal fordonsvågar i landet som Trafikverket förvaltar. Vågarnas primära syfte är att användas för polisens kontroller, men även allmänheten har tillgång till de som är öppna (inte har bom för inpassering).

Många tror de vet
Det här gäller såklart inte bara vikter utan massor av ämne, saker osv. Folk kan med bestämdhet häva ur sig att ”så här är det minsann, det vet jag”. Eller jag känner en kompis som kört lastbil, taxi, cykel i 40 år han vet, eller en som jobbat på bilskola, ica, eller vad som helst egentligen utan att ha koll. Slå en kik på hos Transportstyrelsen om du undrar, där står vad som gäller och inte vad någon eller några tycker eller tror sig veta. Det allra viktigaste är totalvikten. Har din bil en totalvikt på 3500 så får den INTE väga mer än det när du kör den oavsett körkort, bredd på vägen, yrke, sommartid eller annat hittepå osv.

Vågstation på E6 södra vid Helsingborg
Vågstation på E6 södra vid Helsingborg

Vi vägde Winzent när vi var tämligen fullpackade på utflykt vid Höga Kusten, 3200 kilo visade vågen då. Tror det stämde bra det med.

Lämna ett svar