Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ven

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Ven är en ö i Öresund. Trots att Öresund är ett av världens mest trafikerade farvatten och att det är nära Köpenhamn, Malmö, Landskrona, Helsingborg och Helsingör är det lugnt på Ven. Kanske inte lugnt direkt i högsäsong men resten av året. Ven är en relativt liten ö, det är en dryg mil runt, perfekt för en vandring promenad eller cykelrunda men såklart bäst från vattnet i en kajak 🙂

Det vanligaste sättet att ta sig runt Ven är nog med cykel. Frågade cykeluthyraren en gång hur många cyklar de hade och det var över 1500. Det är många cyklar men det blir nog sällan trångt ändå. Eller jo, lite trångt är det nog varma och stilla sommardagar.

Skåneleden går också runt Ven. En fin runda för vandring eller cykel. Det går också att gå strandnära runt i princip hela ön, det tar lite längre tid än längs skåneleden med stigar och vägar men en promenad längs vattnet är finfin.

Ett varv runt Ven är cirka 12km så det är inte så långt. Paddlar man från Ålabodarna till Ven och varvet runt och tillbaka blir det cirka 20km.

Förutom bad, vandring, paddling, cykling så finns TychoBrahe-museet på Ven. I övrigt finns det både restauranger, badplatser, en campingplats och så hotell, pensionat, glaskiosker och B&B. Det är inga problem att hänga på Ven ett bra tag. Riktigt fin ö med fina vyer, gott om fasaner, blommor & blader och trevliga människor. De flesta går och cyklar på Ven men det finns även bussar, små minielbilar, häst & vagn med mera.

Paddla till Ven
Väljer man att paddla till Ven är Ålabodarna & Borstahusen närmast. Finns lite stränder och parkeringar strax söder om Ålabodarna som fungerar finfint för sjösättning. Ett par km överfart och en väl trafikerad överfart. Håll koll åt båda hållen, båtarna är stora och kommer fort. Paddlingen runt Ven är fin, allra finast är nog norra delen med de branta fallen och sydvästra delen med branta backafall med massor av backsvalor med fina stränder nedanför.

Båtar till Ven
Det går färja till Ven från Landskrona året runt. Sommartid går det även båtar från Råå, Helsingborg, Köpenhamn och Helsingör.

Kajakuthyrning på Ven
På Ven finns det kajakuthyrning sen ett par år. Perfekt om man vill paddla ett varv men inte paddla över eller inte ta kajak på färjan.

Campa på Ven
Längs hela öns kust är det naturreservat med tältförbud. Vill man tälta så ligger campingen fint på nordostsidan precis vid vattnet. På campingen finns även stugor, glampingtält och restaurang. Husbil, vanlife och liknande rekommenderas inte då det är snålt med vägar och nog svårt att hitta bra ställen att bo på. Bättre att bo på campingen i Borstahusen eller på Råå och cykla till färjan.

Lämna ett svar