Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Växter & träd på tomten

Ätbara perenner

Vi har en relativt stor tomt om man jämför med en vanlig villatomt som vi brukar kalla plätt 😉 Vi har också en väldigt väldigt liten tomt om man jämför med de som har mycket skog & lantbruk, de kallar vår tomt för plätt 😉

Vår lilla plätt eller stora tomt är på nästan 10000 kvadratmeter, alltså cirka en hektar eller två tunnland. Förutom före detta gräsmatta och lite odlingar är tomten mestadels naturtomt. Ganska många stora präktiga bokar, rätt rejäla ekar, en del björk, några tallar, granar, sälg, rönnar osv. Rätt blandat med andra ord. Här nedan syns inlägg om våra olika växter på tomten, tanken är att vi ska fylla på med de flesta (eller i alla fall fler) så småningom.

Det blir en blandning av träd som vuxit här naturligt i hundratals år som får samsas med nyplanterade som vi precis satt i jorden.

För vår del är det kul med både ätbara växter, buskar och träd som samsas med traditionella skogsträd som i sin tur samsas med blommor och blader. Allt för att få en mångfald både för oss, djuren och insekterna.

Vi har även en del grönsaksodlingar där klassiker som sallad, spenat, morötter, potatis med mera samsas med mer skogsträdgårdslika växter som rankspenat, löparfetblad, kärleksört och vi har börjat fyllla på med lite nötträd, nötbuskar och lite annat blandat. Som sagt så både för matens skull men mycket vanliga vilda blommor och växter för den biologiska mångfalden.

prylar