Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vattentäta packpåsar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vattentäta packpåsar är nog den vanligaste prylen inom paddling efter kajak & paddel 😉 Många vill ha någon form av vattentät förvaring av blandade prylar.

De flesta kajaker för utflyktsbruk har någon form av vattentät förvaring i form av luckor och vattentäta skott. Trots det är det ofta skönt att ha lite vattentäta packpåsar. Det kan regna när man packar. Det har hänt och händer att luckor inte sätts på ordentligt. Har hänt att helt vattentäta kajaker och luckor ändå blir blöta inuti, märkligare mysterier har hänt. Sen ger ju packpåsarna möjlighet att få lite ordning också 🙂

Vi har en salig blandning av tjocka, tunna, stora och små. De äldsta och mest tåliga är från SealLine och är nog 15 år gamla. Just den modellen (Kodiak) finns nog inte längre, synd för de är grymt hållbara.

Generellt är det oftast vettigt att undvika de allra tunnaste och de allra kraftigaste. De tunnaste blir för känsliga och kan lättare gå sönder. De tjocka blir ofta lite väl klumpiga. Vi använder mediumtjocka påsar för det mesta. Har några tjocka också men de används sällan. Kom dock till användning när vi paddlade tvåa och ville ha varsin säck framför fötterna. För kanadensarbruk kan tjocka vara vettigt eller annat bruk där påsarna utsätts för vind, vatten, sol hela tiden.

Allt behöver inte packas vattentätt men en påse för sovsäcken, en för dunjackan och en eller två för lite kläder är inte alls fel. Kanske en för lite elektronik också så som telefon, extra batteri m.m. Hur stora packpåsar beror på hur mycket och hur stora prylar som man vill packa ned.

Vi har nog oftast ungefär så här sommartid:

  • Varsin runt 8-10l för sommarsovsäck, sovsäckslakan, örngott och sovmössa. (oftast en Exped 8l senaste åren)
  • Vars en till två 10-15l för kläder (och en extra om det är vintersovsäcken som ska med)
  • varsin 3-4 liter för småplock (pannlampa, laddbart batteri, plånbok, nycklar osv)

Smidigt med tvärband i botten för att hålla emot vid tömning. Kan tyckas helt onödigt men när man ska få ut en sovsäck eller nåt ur en tajt packpåse kan man bli lite trött 🙂

Hellre fler små vattentäta packpåsar än en stor

Det är lätt att tänka att man vill skaffa en stor packpåse för att få plats med allt i. Det är oftast en lite sämre tanke. För de flesta är det mycket enklare med mindre påsar än en stor. Det är lättare att packa några mindre än en stor i kajaken, det är lättare att hålla ordning på saker med flera små osv.

Ventilerande botten eller ventil
En del packpåsar har en botten eller ventil som släpper ut luft, detta för att kunna komprimera packningen så mycket som möjligt. Fungerar helt okej men behövs sällan. En helt stum lufttom packning blir svår att knöla in bland annat så lite mjukhet och onödig volym kan vara bra.

Några tillverkare av packpåsar är: Sealline, Exped, SeaToSummit, GraniteGear m.fl.

Leta efter vattentäta packpåsar hos Amazon

Lämna ett svar