Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Västersjön i nordvästra Skåne

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vår närmsta sjö! Är väl egentligen inte så pass stor pärla så den lockar folk från hela sverige 😉

Fast för skåningar och hallänningar som vill paddla, bada, fiska eller ha kul på annat vis i dricksvatten är den kanon. Kan ju vara så att man tröttnar på att paddla i ständigt motorljud och avgaser i Öresund 🙂 Riktigt fint vatten och fin botten på de flesta ställen. Ganska många skridskoåkare som gärna tar en runda på Västersjön när tillfälle ges. Omges av fin natur med varierade skogar, ek, bok, lärk, barr osv. Hallandsåsen börjar precis vid norrsidan om man vill trötta ut sig på land en sväng.

Tyvärr är det väldigt snålt med öar i sjön (men det är det ju överlag i skåne 😉 ) så det blir lite dålig variation på paddlingen.

Finns många fina lägerplatser kring sjön om man är tältsugen i alla fall. På norrsidan ligger de flesta ganska nära vägen som det är en del trafik på i alla fall dagtid under sommaren och en hel del bilburna campare håller till där. På sydsidan finns det några uddar som är lite mer öde, men även de kan vara välbesökta under sommarmånaderna.

I Ugglehult i nordvästra hörnet finns en kommunal badplats med bryggor, båtuthyrning och dass. I nordöstra delen finns riktigt fina sandstränder. Ett paddelvarv runt sjön blir cirka tio kilometer. Ett cykel eller promenadvarv hamnar runt 16-17km då det är lite krångligt på en del sidor att ta sig sjönära.

För att sjösätta kajak är Båtviken i sjöns sydöstra ände enklast, där finns både bryggor, strand och en liten båtslip, gott om parkeringsplatser längs vägen. I Äspenäs finns en badplats med sandstrand som också fungerar bra, klart sämre med parkeringsplatser soliga sommardagar. Längs med norra sidan går vägen nära så där fungerar det också bra att komma rimligt nära med bil.

Hallandsåsens sydsluttning är mycket fin året runt. En riktigt fin runda är längs eller kring Svartabäcken och Svartabäcksravinen.

Bada i Västersjön

Badplatsen i Ugglehult/Nedre Århult i sjöns nordvästra del. Kommunal badplats (Ängelholms kommun) med både strand, bryggor, badflotte, båtuthyrning, omklädningsrum, grillplats, bord & bänkar, soptunnor samt dass. Här går det även att köpa fiskekort.

Stränderna i nordöstra hörnet
Bästa strandbaden i Västersjön är i nordöst. Riktigt fina stränder och riktigt fin botten. Långgrunt som tusan. Parkera på Övre Västersjövägen och gå stigen genom skogen. Längst norrut ligger den största stranden. Lite längre söderut en lite mindre och finare.

Raggarkullen
Populärt ställe för tältare och allmänt häng. Liten stenstrand. i Sydöstra hörnet.

Stenviken
Några hundra meter väster om Båtviken kan man parkera vid ett par stora stenar. Stig ner till höger till liten sandstrand vid Stenviken. Vidare ut på Stenviksudden som är en fin udde men lite stenigare bad.

Strandviksudden
Mellan Äspenäs och Stenviken. Fin liten udde med fin strand mot Äspenäs. Parkera vid Stenviksparkeringen och gå vänster genom skogen. 

Tullstorp
Finns en liten brygga med badstege precis i sydvästra hörnet.

Ljungabolet stugområde
Här finns både bryggor och strandbad.

Äspenäs
Fin liten badplats mitt i stugområdet.

Båtviken
I sydost. Vägen går precis längs med sjön mellan Raggarkullen och Stenviken. Gott om bryggor, dock ganska grunt. Skönt om man vill bryggbada men inte trängas. På östra delen av Båtviken är finns det liten sandstrand och längre ut mot Raggarkullen lite små stenstränder och fina tältplatser.

Läs fler inlägg om Västersjön

Lämna ett svar