Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Varför kajak?

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Ibland får paddlare frågan av ickepaddlare varför man paddlar kajak? För en paddlare är såklart den frågan synnerligen konstig 😉

De flesta inser ju att kajakpaddling är det bästa man kan hålla på med!

Lätt att variera

Kajakpaddling är lätt att variera. Från lätt paddling där man tar sig framåt långsamt till tung paddling där det beroende på kajak kan gå ganska snabbt. Med en utflyktspackad kajak kan vara ute på tur men lätt lägga in plask, lek, våg- och buspaddling. Lätt att lägga in lek och teknikpass även på toppluvepaddling med tält och termos.

Tyst

Visst kan det låta lite om man tar i och/eller har lite slarvig isättning av paddeln men i stort sett är det helt tyst att paddla. Så otroligt skönt och bättre blir det efterhand som ljudföroreningarna blir fler och mer. Vid fors eller vågpaddling kan det såklart låta lite om vågor, skum och forsar.

Lagom rörelse

Kajakpaddling är ett behagligt sätt att ta sig fram på med hjälp av kroppen. De flesta mår bra av att röra sig och paddling i rimligt tempo är klart skonsamt. Bra rörelse och träning för rygg och axlar i första hand.

Socialt

Kajakpaddling kan såklart vara ensamt om man paddlar själv i obebodda trakter men kajakpaddling är för många väldigt socialt. Man paddlar i små eller stora grupper, är med i föreningar och klubbar, åker på träffar, symposium och tävlingar. Lägereldshäng på en ö ska verkligen inte underskattas; perfekt ställe för goa samtal i goa sällskap.

Balansen

Kajakpaddling sker för de flesta i stabila kajaker men kan i smala kajaker vara en avancerad balansakt. För de flesta kan kajakpaddling förbättra balansen och koordinationen.

Naturen

De allra flesta paddlar nog kajak för naturens och naturupplevelsen skull. Kajak är ett grymt bra sätt att komma nära både djur och natur. Jämfört med båtar har man som paddlare i stort sett dubbelt så stor skärgård eftersom kajaker inte går djupt och dessutom tål en grundstötning lätt.

Action – fart & fläkt

För de som vill ha lite mer fart och fläkt inom paddlandet är nog forspaddling, surfpaddling och kanske även surfski aktuellt. Det som syns mest i sverige är forskajak även om surfski varit lite populärt i några år. Vill man inte ha alltför många kajaker kan man surfa, bra, leka och ha skoj med sin vanliga kajak. Vågor & skum är roligt i de flesta kajaker.

Året runt

Paddling kan utövas året runt i stora delar av vårt land. Underbart att ta sig runt även i kalla vatten.