Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Valö – finfin ö i göteborgs södra skärgård

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Valö är Göteborgs kanotförenings uthamn och ligger ganska långt söderut i Göteborgs södra skärgård, i princip är det bara ögruppen Tistlarna som ligger längre söderut. Valö ligger inom Vrångöskärgården som är naturreservat.

På Valö finns det ett gammalt fyrhus som idag används som kök, samlingsplats om man är lite flera, dessutom läar fyrhuset bra och ger bra skugga på sommaren 😉 Fyrhuset syns på långt håll med sina vita södervägg. Bredvid ligger en nyare ”vanlig” fyr som inte ser mycket ut för världen… Under många år har det arrangerats en träff för paddlare på Valö, träffen kallas Valöträffen och äger rum när juni möter juli, alltså sista helgen i juni eller första helgen i juli, brukar vara en mycket trevlig träff utan massa måsten, tider och krav.

På Valö finns det förutom fyrhuset lite andra hus, som man som medlem i GKF kan bo i. Lillstugan, Hultet, Sjöboden och Nästet har alla plats för boende och vissa finns det både kamin och gasspis. Naturen på Valö är mycket vacker, minst ett par promenader längs med sydsidan, mellan fyrhuset och Hultet är ett måste varje dag man är därute, fantastiskt fina slipade hällar, grytliknande klippformationer, klapperstensfält med mera och vyn mot Tistlarna är inte fel. Mitt på ön ligger lite kärrliknande områden med rikt blom- och fågelliv. Bortåt den allra mest västra sidan finns det en stor vik som vid lågvatten får betecknas som insjö och även lite träd som med västkustskärgårdsmått nog kan kallas skog. Valö kallas ofta Valö knapp av seglare som far förbi. Fler bilder från Valö.

3 svar på ”Valö – finfin ö i göteborgs södra skärgård”

Lämna ett svar