Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Vedstapel
Vedstapel

Alltid gott med välfyllt vedförråd! Precis som det kan vara gott med buffert av andra slag är det fint med ett vedförråd som räcker ett par år. Vi brukar försöka ha minst två års vedförbrukning men just nu är det nog fem. Det gör inget då hinner veden bli ordentligt torr.

En del verkar vilja elda med fuktig ved och kapar och klyver alldeles för sent. Vill man ha torr ved är det bästa att ha den färdigklyvd så tidigt som möjligt under vintern, kanske senast i april om den ska eldas vintern som kommer men nåt år tidigare är såklart ännu bättre. Förvaring under tak med glesa väggar är också modellen.

Några tror att fuktig ved är bättre eftersom vedträna ”räcker” längre i spisen/kaminen/kakelugnen. Det får man såklart tro men det är ju för att veden då måste torka när den eldas. Väldigt bra metod om man vill göra av med mer ved. Funkar även med torr ved, då kan man ha fönster och dörrar vidöppna eller så kan man installera sprinklersystem i kaminen kanske 🙂

Näe, torr ved är bäst. Klyver man även tunna pinnar torkar allt snabbare. Vissa lövträd, t.ex. björk har svårt att torka överlag om de inte klyvs, barken är så pass tät att de lätt ruttnar tillochmed.

Vedhanteringen är behaglig tycker jag, ett gott sätt att vara ute och få lite frisk luft, röra på sig och dessutom producera värme flera gånger. Vi fäller och kapar med motorsåg och klyver med yxa och bär stockar & pinnar för hand. Tycker man det är läskigt att röra på sig finns det vedklyvar, vedmaskiner, fyrhjulingar eller tillochmed färdighuggen ved att handla och såklart elvärme, fjärrvärme, solvärme med mera.

Blandved
Blandved
Bokved ger mycket värme
Bokved ger mycket värme
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera