Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Våghöjd

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Våghöjd är nog de flesta som är ute på sjön intresserade av. Lagom höga vågor är kul för de flesta. Vad som är lagom är dock väldigt olika oavsett om man färdas med båt eller kanot.

Hur höga är vågorna då?

Våghöjd är inte alls så himla enkelt att bedöma, varken från land eller från båt, kajak eller simmandes. Som med så mycket annat är det så att övning ger färdighet.

Det är inte alls ovanligt att vi träffar på paddlare som paddlat i samma vatten som vi ungefär samtidigt som tror sig ha paddlat i minst dubbelt så höga vågor som vi gjort 😉 Vi vill verkligen inte påstå att vi är så himla bra på att bedöma våghöjd alls men ser heller ingen stor anledning till att överdriva.

Två tillfällen sticker ut lite extra:

Vi sjösatte på Stocken camping för ett antal år sedan, in kom ett gäng paddlare som vi snackade lite löst med. De var uppspelta då de paddlat i 4-5 meters vågor i Vallerösundet, de kom direkt därifrån. Ojoj, tänkte vi, vi hade ju tänkt ta oss över därute, det gör vi nog inte i fyrametersvågor. När vi kom ut trekvart senare var våghöjden kanske en halvmeter och enstaka vågor 1-1,5 meter. Viss skillnad, och såklart att en meters vågor kan kännas höga men faktor 4-5 är väl att ta i liiite väl.

En annan gång paddlade vi runt Utlängan i Blekinge östra skärgård, strax efter oss kom några andra paddlare. Vi möttes senare inne vid Gisslevik camping där vi startat. De hade paddlat i höga & rejäla tvåmetersvågor vid Utlängan medan vi bara hade haft (som mest) 50 centimetersvågor.

Liknande olika upplevelser av våghöjd har vi haft många gånger på många platser.

Inte lätt det där alltså. För att få lite mer hum och koll på våghöjden kan man kolla hur högt över vattnet man har ögonen. Sätt dig på rumpan på golvet och mät hur högt ögonen är över golvet. Det måttet du får är ungefär samma höjd över vattnet som ögonen är på när du sitter i kajaken.

Kommer det en våg där vågtoppen är i ögonhöjd är alltså våghöjden det måttet, i mångas fall mellan 60-90cm. Inte 200cm alltså och inte heller 400cm 🙂

Ska våghöjden användas för att impa på polarna, grannen, tinderdejten, livskamraten kanske det låter mesigt och man vill överdriva en del 🙂 återigen beror det på syftet med våghöjden!!

Hos SMHI kan man läsa om vågrekord längs svenska kusten, https://www.smhi.se/data/oceanografi/havsvagor/rekord-vaghojd-1.9314 och även läsa om extremvågor.

Intressant att högsta uppmätta våghöjderna längs svenska kusterna är 13-14 meter. Det är lite mer än vi paddlar i 🙂

Lämna ett svar