Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vad kostar maten?

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Det här är verkligen en hur långt är ett snöre-fråga 🙂 Det är förvisso, som bekant, i princip alla frågor.

Nöjer man sig med havregrynsgröt och lite hemgjort äppelmos två gånger om dagen och en bönröra till middag och nån frukt/grönsak däremellan eller är det dyrkrog för alla tre målen mat? Skillnaden blir såklart enorm. Nu äter nog de flesta inte på däckfirmemärkt krog tre gånger om dagen även om det säkert förekommer.

Läser man boken Portionen under tian och liknande sajter, böcker eller skrifter inser de flesta snabbt att det går att käka bra mat som är både god, närings- och energiriktig till ett bra pris. Söker man sedan runt lite inser man att en del klarar sig på 15-20 spänn om dagen per person som matbudget. Imponerande och inspirerande.

Andra har mat som kostar mycket pengar som hobby och käkar gärna på kostsamma krogar. En googling bort så kan man hitta krogar på där middag+vinpaket går på fyra-femtusen-tiotusen för en person. Käkar man lunch & middag där med lite vin och kanske nån extra starkare dryck kan man alltså lätt komma upp i både en tjugotusing och två i mat&dryck för en dag och en person.

Skaplig skillnad alltså och alla gör vi olika val. Är bra mat dyr? Många verkar tro att bra mat är dyr. Många verkar tro att det är billigare och bättre att äta färdigmat eller snabbmat. I många fall kostar bra mat inte så mycket i grunden. 

Kollar man hos Konsumentverket så ligger deras beräkning kring 3500 per månad och vuxen mellan 31 & 60 år om all mat lagas hemma. Alltså runt en hundring per dag och person. I de krokarna är det inga problem att hamna om man vill.

Gratis dryck eller några tusenlappar per glas

Vatten från kranen är inte helt gratis men nära på. I andra änden kan man sippa på en gammal torvig dryck för en hundratusing per flaska. Nu är kanske inte den kostsamma torvdrycken tänkt som måltidsryck men ändå 🙂 Tycker man kranvatten är för billigt finns vatten på flaska, det är i många fall högre literpris än diesel men med vatten på flaska kan man ibland få bubblor på köpet!

Tips för att äta bra och inte så kostsam mat

 • Laga mat från grunden
 • Ät och laga mat på ingredienser som det är säsong för
 • Laga maten själv
 • Käka mycket växtbaserat.
 • Sen är det som vanligt vettigt att käka varierat

Tips för att få upp matkostnaderna:

 • Låt nån annan laga maten
 • Få maten hemkörd
 • Köp mycket färdigmat
 • Släng maten du redan köpt hem och/eller tillagat
 • Köp konstiga specialprodukter
 • Köp sånt som många tror/tycker är exklusivt

5000 extra mat&dryckkostnad per månad och person

Inget svårt att lägga en femtusing extra per månad per person. Bara att käka lunch ute varje dag för en dryg hundring. Kanske en extra kaka efter lunchen för att toppa och/eller en kaffe&kaka på väg till/från.

10000 extra per månad

Lunch som ovan och så en utemiddag i veckan. Inte på mest kostsamma krogen men inte heller på billigaste pizzerian.

50000 extra per månad

För de flesta innebär 50000 extra i utgift på en månad per person att man nog får ta i ordentligt vad gäller matshoppandet. För de flesta är 50000 en rackarns massa slantar men har man shopping som hobby och gott om slantar som bränner i fickan så… För att göra det lätt att göra av med 40000 extra (jämfört med 10000 ovan)  per person på en månad är det bara att dra till finsmakarkrogen fyra gånger på en månad, köra mat- och vinpaket och vips är man uppe i 50000.

För egen del har vi senaste åren legat på nånstans mellan tre och fyratusen per månad för våra matinköp. Det är då både mat hemma och mat som nån annan lagat. Och för två personer och lite besök. Men inte dryck eller annat som shoppas i mataffären.

Käka gott och rimligt & välj väl!

Leta kostsam mat hos : https://guide.michelin.com/se/en/restaurants

Matkostnader enligt livsmedelsverket: https://www.konsumentverket.se/om-konsumentverket/var-verksamhet/privatekonomi/kostnadsberakningar/matkostnader/

Sparo  äter för 700:- per månad, https://sparklubben.se/sparo-ater-for-700-kr-per-manad/

Portionen under tian

På tal om portionen under tian var vi och lyssnade på Hanna Olvenmark härom veckan. Mycket intressant. Vi har följt henne i flera år och lyssnat på henne tidigare. Hon är mycket bra och pratar inte bara om priset utan också om svinn, klimatet med mera. Det mesta hänger ihop. Kul också att föredraget i Ängelholm var mycket välbesökt. https://undertian.com

Dumpstra för gratis mat och minskat matsvinn

Att dumpstra innebär att man plockar slängd mat utanför butiker. Det är mycket som slängs för att det är på väg att bli dåligt. Mycket som är t.ex. nätförpackat där en frukt är dålig så slängs allt. En hel del slängs för att det är säsongsvaror osv. Här kan man följa dumspringslyx för mer inspiration, https://dumpstringslyx.com

Lämna ett svar