Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Utefest 2015

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Go vy utöver skärgården uppifrån Skuleberget
Go vy utöver skärgården uppifrån Skuleberget
Stjärnklart
Stjärnklart
Magnus testar Play på Gällstasjön, tycke uppstod, blir nog köp :)
Magnus testar Play på Gällstasjön, tycke uppstod, blir nog köp 🙂
Lite stor kanske, men man får ju börja nånstans :)
Lite stor kanske, men man får ju börja nånstans 🙂

Förra helgen stack vi upp till Utefest uppe vid Höga kusten. Utefest arrangerades för andra året i rad i Friluftsbyn. Platsen var Docksta, precis nedanför Skuluberget.

Tälta på biltaket kanske kan funka
Tälta på biltaket kanske kan funka? fast då får det bli plockepinnkajaker 🙂

Det blev en riktigt go helg. Vi hade ju en bit att köra och så blev det ett litet besök på Elmia på vägen (vi kan ju inte riktigt släppa det där med mobilt boende a la husbil) och det blev en natt på Forsbacka värdshus också. Vi landade på Utefest på fredagens eftermiddag. Det var full aktivitet. Festen arrangeras av Friluftsbyn (Jerry Engström) och Utemagasinet med Naturkompaniet som huvudsponsor.

Häftiga rötter
Häftiga rötter
Go vy
Go vy i Skuleskogens nationalpark. Vy över sjö och skärgård
Gott kvällshäng
Gott kvällshäng

Det fanns aktiviteter som passade de flesta så som guidade kajakturer i skärgården nån kilometer bort, terränglöpning med Miranda Kvist (men de kallade det såklart för Trail running :), Fotokurs med Nicklas Blom, friluftskunskap (vandring, tält, packa ryggsäck m.m.) med Johan Skullman, vandringar i Skuleskogen nationalpark, Morgonyoga, ViaFerrata-klättringar, kajakkurser på Gällstasjön, jeepkörning med mera och så det viktigaste gött häng i Friluftsbyn och tältbyn.

Ett mycket bra arrangemang, det blev fullsatt i år och det kan man förstå, nån sa att de stoppade vid 200 deltagare, nånstans läste jag trehundra. Oavsett kändes det lagom med folk och allt flöt på bra, nån tidsmiss i schemat kanske och lite snålt med varmvatten i duscharna 🙂

På kvällarna hölls föredrag om både det ena och det andra och Adrian och Pelle från Banff mountain film festival var där en kväll och körde delar av sin filmvisning, mycket bra. Nicklas Bloms föredrag om sin hundspannstur längs nästan hela svenska fjällkedjan var mycket bra, gött med nån som fokuserar på upplevelse och inte prestation. Fjälldrottningen bjöd oxå på bra föredrag.

På plats fanns även några utställare/leverantörer av Friluftsprylar så som Aclima, Primus, Naturkompaniet, Melker, Fjällräven och Hanwag. Fjällräven hade med sina nya tält som ser ut som blå kopior av de där tälten från Östersund 😉

Jäkligt bra och i grymt trevliga omgivningar, kan förstå att det lockar många. Inte osannolikt att det blir en utflykt dit nästa år med.

Soligt och finfint ovanför molnen, några minuter senare såg man inte ett dugg
Soligt och finfint ovanför molnen, några minuter senare såg man inte ett dugg
Lift
Lift
Toppstugan
Toppstugan
Erik blickar ut över höga kusten
Erik blickar ut över höga kusten
Bildvisning i stora Tentipikåtor
Bildvisning i stora Tentipikåtor
Del av tältbyn
Del av tältbyn
Morgonyoga vid Gällstasjön
Morgonyoga vid Gällstasjön
Promenad på led i Skuleskogens nationalpark
Promenad på led i Skuleskogens nationalpark
Go morgon i tältbyn
Go morgon i tältbyn
Löpare i Slåttdalsskrevan
Löpare i Slåttdalsskrevan
Slåttdalsberget bjöd på utsikt över bland annat Mjältön och Ulvön
Slåttdalsberget bjöd på utsikt över bland annat Mjältön och Ulvön
Kvällshäng på Utefest
Kvällshäng på Utefest
Terränglöpare med vy
Terränglöpare med vy
Terränglöpargäng precis ovanför klyftan i Skuleskogen
Terränglöpargäng precis ovanför klyftan i Skuleskogen
Gofika
Gofika, elever från Storumans Fjälledarutbildning guidade under Utefest

IMG_8886

Finfärgad godispåse
Finfärgad godispåse.

4 svar på ”Utefest 2015”

 1. ”.. och lite snålt med varmvatten i duscharna..” Jojo, inte så kvalmigt då med andra ord.. 🙂 Annars verkar det ju ha varit trevligt, få friluftssammankomster som drar så mycket folk nuförtiden va..?

  Svara
  • alla verkar inte tycka det ska svalka 😉 Klart trevligt och ganska stort. Är nog en kombination av fint område: Höga Kusten, bra plats: Friluftsbyn, bredden med olika aktiviteter, marknadsföring och ett bra pris. Scouterna drar väl förvisso tusentals på sina sammankomster annars är det nog mest de stora hets&stress-och göra-saker-i-tajts som drar riktigt många. Sen når de ju ut till Utemagasinet, Naturkompaniet och säkert stor del av Fenix andra friluftsföretag och det underlättar klart. Jerry som driver Friluftsbyn har ett förflutet som marknadsförare på Fjällräven så han var väl ”viss” vana vid marknadsföring oxå,

   Svara
 2. Scouterna måste man väl vara medlem i va? O dessutom är vi nog, host host, aningens för gamla för att springa omkring i uniform.. 🙂
  Men det har väl ändå blivit glesare med just paddelsammankomsterna de senaste åren. Visserligen finns både Järnavikfestivalen och Stocken kvar, på en mer blygsam nivå. Känns som flera av de gamla kontaktmöjligheterna minskat rätt mycket (även om några tappra kämpar på) – typ inga stora träffar, ingen tidning, paddling på utsidan.se har nästan somnat av, osv.. Kan det vara att hela branschen börjat bromsa upp lite, eller är det bara jag som är aningens gnällig kanske?

  Svara
  • jo, scouterna är nog alla medlemmar. Fast det där med uniform vet-i-katten, där verkar nästan ålder ge mer uniformsug i en hel del kretsar 😉
   Jag tror inte det är glesare med sammankomsterna inom paddlandet, snarare tvärtom, fler sammankomnster men mindre i storlek och det gör säkert att en del av de forna stora tar lite stryk.
   Sen har nog den nät och gammeldags pappersburna paddlingen flyttat till Facebook, där är en hel del aktivitet i både små lokala grupper och större mer breda grupper. Så det är säkert många fler som paddlar. Sen borde väl just kajakbranschen vara lite mättad kan jag tro/tycka.
   En annan anledning till att det är lite färre på kajakträffarna kan nog vara att många som bara paddlade tidigare skaffat sig fler intressen, nu är det ju mer inne att träna och prestera och ta sig runt en stor sjö på cykel tillsammans med tusentals andra eller åka skidor på led, springa på led osv. De där 24 timmarna och sju dagarna kan kännas snålt ibland 🙂

   Svara

Lämna ett svar