Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uppblåsbara kajaker

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

På senare år har uppblåsbara kajaker dykt upp som en bubblare på kanothimmelen. Nu har jag inga siffror men jag skulle tro/ana att det är ett av de största segmenten inom kanot och dessutom det som växer mest. För tio år sedan fanns detta segment knappt alls, i alla fall inte bland de/oss som paddlar kajak, havskajak, motionskajak och mer ”vanliga” traditionella kajaktyper.

Nu säljs det uppblåsbara kajaker och kanadensare i alla möjliga former och utföranden. De flesta ganska korta och breda och de flesta till användare som aldrig skulle få tanken att köpa sig en fem meter lång, tung och klumpig ”vanlig” kajak eller kanadensare. Packraft har hittat in hos en del forspaddlare och hos vandrare som vill kunna ta sig över nåt vatten. Många uppblåsbara kajaker används nog som rena rekreationskajaker, korta sträckor i skyddade vatten. En del använder dock sina uppblåsbara kajaker på övernattningsturer både i skärgård och på sjöar och åar och även strömmande vatten.

Kul när paddlandet utvecklas och inte bara invecklas 😉

Uppblåsbara kajaker är lätta att både förvara och transportera. Lätt att bli sugen på ett flytetyg med luft i. Även med de lite längre uppblåsbara kajakerna är det lätt att få plats två stycken i bagaget på en bil.

Finns en aktiv facebookgrupp, Hopfällbara och uppblåsbara kajaker, som bland annat arrangerar Luftkajakens dag.

En populär modell som i alla fall nästan ser ut som en ”riktig” kajak är Itwit X500.

Lämna ett svar