Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sova ute – under bar himmel

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Det är verkligen mysigt att sova ute, mest blir det tält, då och då i vindskydd och ibland under bar himmel.

Tält är suveränt, ger bra skydd och lä. Vindskydd också då det oftast finns eldmöjlighet och dessutom perfekt för en mindre grupp, lätt att hänga upp lite fotogenlyktor och annat för mys.

Att sova under bar himmel är dock lite extra suveränt. Att ligga och titta upp på stjärnhimmelen, vakna till då och då och följa stjärnornas rörelse på himlavalvet. Supermysigt helt enkelt.

Att sova under bar himmel görs klart enklast om det är uppehåll och rimligt bra väder. Liggunderlag och sovsäck räcker som utrustning. Ska man inte bära prylarna fungerar vanlig madrass, täcke och kudde från innesängarna perfekt. Senaste åren har vi börjat sova lite mer ute hemma och då tar vi våra liggunderlag och så täcke, kudde och drapålakan från innesängarna, enkelt och gött.

Det göttigaste med att sova under bar himmel är just att inte ha nåt tak. Det är supergött under en tarp eller i vindskydd också men just att se rakt uppmot hela stjärnhimmeln ger en extra dimension till utesovandet.

Är vädret lite ruggigare kan en bivackpåse både ge lite extra vindskydd och även regnskydd. Regnar det vill man nog ändå krypa ner och då ser man ändå inget så då kanske en tarp eller vindskydd är vettigare.

Ut med er! Varför nöja sig med instängt femstjärnigt när man kan få frisk luft och oändligt med stjärnor?

Mycket inspiration för att sova ute finns i Markus Torgebys bok Sova Ute!

Lämna ett svar