Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Två år med stugbilen Winzent

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Gött häng på Tomma, Helgelandskusten
Gött häng på Tomma, Helgelandskusten

En sjönära kväll i solnedgången vid Hjörneredssjön i södra Halland
En sjönära kväll i solnedgången vid Hjörneredssjön i södra Halland

Nu har det gått lite drygt 2 år sedan vi tokshoppade stugbilen Winzent. Det känns fortfarande som ett vettigt köp, förutom att vi skulle slagit till för 20 år sedan 😉 men så är det med mycket man gillar.

Vi har nog använt den lite mindre än vi tänkt oss men har fått ihop cirka 30-40 stugbilsnätter per år i alla fall. Mestadels under barmarkssäsongen men även några snöiga övernattningar.

Här är några av användningsområdena för oss:

Utflyktsbil
Så har vi använt den mest, dra iväg på utflykt nånstans för att se och upptäcka nya & gamla ställen. Mest korta rundor för att få en natt vid en sjö, vid en horisont, i en skog osv. Några lite längre till Höga Kusten & Lofoten samt en året efter till HögaKusten & Helgelandskusten. Smidigt sätt att resa och vara i väg på när man har alla kul saker med sig; kajaker, cyklar, tält, vandringsgrejer och kan göra roliga utflykter och aktiviteter längs med vägen. Dessutom slipper man bädda och lasta i/ur vid varenda övernattning och behöver inte boka och jaga boende på samma sätt.

Mobilt omklädningsrum
När vi har velat lufsa, promenera eller cykla nån annanstans än precis hemomkring tar vi då och då stugbilen med som omklädningsrum. Gött att kunna gå in och byta om, duscha och göra sig en kopp kaffe eller mat om det är lite ruggigare utomhus och/eller om man råkat bli tokigt svettig.

Mobilt lunchhak
När vi velat luncha med annan vy än hemomkring och inser att de restauranger som finns har för dålig utsikt! ? och vi är för bekväma för att laga mat ute på friluftsköket. Skönt att kunna laga och diska samt käka inne i värmen och ändå vara nästan ute. Dessutom får man den mat man vill ha.

Mobila kontoret
Precis som det är fint att kunna luncha var man vill är det ju gött att kunna jobba eller bara surfa var man vill. Bara att parkera och dra fram datorn och sätt igång. Slipper leta efter cafe, fik, restaurang eller annat hak där man kan sitta. i Stugbilen har man ju oftast lugn och ro. Härarbete med hemmakänsla helt enkelt.

Mobilt gästrum
Smidigt när man hälsar på släkt och vänner. Man kan alltid bo ”hemma” och tar ingen plats (förutom på gatan/parkeringen).

Boende längs vägen
På väg nånstans och låta resan bli en del av resan och inte bara hetsa mot slutdestinationen. Så har vi gjort till t.ex. Trysil. Tagit det lugnt och stannat för promenader och annat längs vägen och sen tagit en natt extra här eller där innan framkomst.

Fjällstugbil
Ett par nätter i fjällen har det också blivit. Gött komplement till fjällstuga, speciellt om man vill snurra runt mellan olika ställen. Funkar också bra och är smidigt även om vi troligtvis kommer bo mest i stuga vintertid. För vinterbruk hade vi dock velat ha plats för större gasflaskor eller haft dieselvärmare.

Spanar efter ny?!
Då och då spanar vi efter ny stugbil. Vi är fortfarande inne på en kortare och troligtvis blir det av typen Plåtis igen, alltså ingen vanlig Plastis som de vanliga vita (oftast större) husbilarna. Fördelen med de så kallade plåtisarna är att de flesta har bättre köregenskaper, är lättare att ta sig fram med och har troligtvis bättre krockegenskaper. Fördelen med större bilar är att man får mer plats och rymd. Så mycket mindre än den vi har blir det nog inte även om folkabussar och liknande är gulliga och ännu smidigare att köra/parkera men vi tycker det är rätt bekvämt med toa/dusch även om det inte används hela tiden och att det går att få med sig lite mer prylar.

På nästa vill vi nog ha:

  • Mer/större solpaneler och större batterikapacitet för att kunna vara lite mer sladdoberoende.
  • Dieselvärmare. Tror vi. Smidigt att i princip bara ha ett bränsle att hålla reda på. Dessutom mer plats i bagautrymmet då mindre gasflaskor behövs. Kanske även dieselkök för att slippa gasolen helt och hållet. Eller kanske en kombination av en induktionsplatta i kombination med riktigt stor Litium batteribank och en gasplatta.
  • Mer vinteranpassad. Det är inte särskilt svårt att hålla värmen i vår men däremot är vår avloppstank inte uppvärmd (överlag ganska ovanligt på plåtisar) vilket gör att vi inte vill/kan använda avloppet om det blir svalt på riktigt. Dessutom har vi bara plats till två mindre gasolflaskor (5kg) och det är lite lite för vinterbruk om man vill stå trådlöst 🙂

Ska ni inte ha en större?
Den frågan får vi då och då. Näe, det vill vi nog inte ha, möjligtvis lite mer utrustad men inte så mycket större. Bara att konstatera att även här är mindre bättre för oss på de flesta vis; lättare att parkera, kommer in på mindre ställen, mindre att ta hand om osv. Dessutom kostar de flesta större ännu mer och varför betala mer för nåt man varken behöver eller vill ha?! 🙂

Winzent i soluppgången med grym vy från Bjuröklubb
Winzent i soluppgången med grym vy från Bjuröklubb
Stugbilen på Trysil camping
Stugbilen på Trysil camping
Liljedals ställplats. Mysig liten hamn vid Vänern
Liljedals ställplats. Mysig liten hamn vid Vänern. Första maj 2017, på väg hem från Trysil
Vid Vättern
Vid Vättern
Trollhålet på Helgelandskusten
Trollhålet på Helgelandskusten

2 svar på ”Två år med stugbilen Winzent”

  1. Vilka underbara bilder! De symboliserar verkligen friheten med husbil. Man kan ha en husbil till mycket, och det är det som är så bra. Vi skulle faktiskt gärna byta till en lite mindre 😉

    Svara

Lämna ett svar