Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Trysil

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Trysil ligger i höjd med Sälen men strax innanför gränsen i Norge. Trysil är Norges största skidort och Trysil ingår i Skistarkoncernen där Sälen, Hemsedal, Åre, Vemdalen m.m också ingår. Vi gillar verkligen Trysil. Det passar oss perfekt med boende nära backar och spår och uppe på fjället. Det är också nära Sälen, Rörbäcksnäs, Fulufjellet om man vill åka på utflykter.

Senaste åren har Trysil (liksom många andra skidorter) satsat mycket på mountainbike, både med ett område, Gullia, med pumptrack och stigcykling men även liftburen cykling i sköna flytstigar nerför fjället. Dessutom finns det gott om stigar på och kring fjället med omnejd och rundor som går runt hela fjället.

Trysil passar många. För vår del åker vi oftast dit för att vi trivs bra där, vi har varit runt på ganska många andra skidanläggningar men återkommer helst till Trysil. Jämfört med Sälenfjällen och de flesta andra skidanläggningar söder om Åre har Trysil lite rejälare fallhöjd, längre backar och mer varierad skidåkning och dessutom mysigare (både kring backar, spår och boende) tycker vi. Lätt att gilla kombinationen bra skidåkning både utför och på längden och att det går att bo både back- och spårnära och dessutom nära naturen. Så trots att Trysil är stort och såklart kommersiellt går det att få lite natur och friluftskänsla mellan svängarna i backarna.

Max fallhöjd: 685m

Längsta nedfart: 5,5km

Boenden som passar de flesta

I Trysil kan man bo i både i stuga och nästan slott 🙂 eller i alla fall relativt små stugor och lägenheter upp till stora lyxiga både stugor, lägenheter och hotell. Det går att hitta det mesta. Finns även en camping precis vid backen och även minst en camping nere i byn. Skulle man önska något är det nog fler små, billigare, enklare stugor och lägenheter. Vi gillar boendet på Fageråsen bäst, i de äldre stugområdena bor man högt, nära fjället där det är lätt att komma ut i både backar och spår och man kan lätt spana norrsken osv. Just att bo så att det är lätt att komma ut i naturen tycker vi är väldigt skönt. Det är grymt att kunna ta en kvälls- eller morgontur på längd eller turskidorna och komma ut på det mer orörda fjället eller ner i skogarna bakom fjället om det är busigare väder. Just att bo lite högt ger att det är mer snö också, det tycker vi sydlänningar är roligt, häftigt att gå längs tvåmeters snövallar/snöväggar på kvällspromenaden. I de äldre stugområdena på både Fageråsen och sydsidan är det relativt lite ljusföroreningar också, det gillas.

Några spårfavoriter

Skurufjellet runt
Vår favorit. Ganska kort runda men kan lätt förlängas på alla möjliga håll. Bästa tiden är att komma upp norrifrån från Fageråsen strax innan solnedgång. Grymt fint däruppe då och sen glida ner mot Enetjärn och Paradisbukta. Klart trevligast i fint och klart väder. Oftast väldigt lite folk. Klarar man av lite off-spårat så är det väldigt fint att glida runt i landskapet kring Enetjärn, känns riktigt vildmarkigt. 5-6km för ett varv, kan lätt utökas.

Trysilfjellet runt
Superfint och mysigt att se hela varvet av fjället. Kanske inget för spårsnobben då spåret passerar flertalet alpina nedfarter och på vissa ställen delar utrymmet med alpina transportsträckor. Fika på Skihytte och/eller Knettsetra rekommenderas. Oftast lite folk, sträckan mellan Skihytte och Grönsætra kan vara lite trafikerad av hurtbullar. Cirka 12km för ett varv.

Svesætra
Go runda nere i skogen, alltid skyddat även om det blåser tok uppe på fjället. Även den lätt att utöka till Slettås. Vid Svesætra finns våffelstuga som är öppen under helger och högsäsong. Skaplig höjdskillnad. Cirka 20km från spårstart vid R-området.

Några backfavoriter

Högegga på sydostsidan
Långa svarta backar och snabb stolslift. Trevligt att kombinera med åk hela vägen från Hesten. Mysig skogsåkning också i Vihammarskogen vid Högegga är också ett trevligt område. Mycket väderskyddat område.

Runt toppen på Fageråssidan
Backarna längs med sittliften är riktigt goa, speciellt om det inte blåser. Lagom branta och med riktigt fin vy. Familjetrekket är också en väldigt trevlig rätt så flack backe med go vy och oftast lite folk. Kul att åka på kalfjället.

Skihytta
Med den nya stolssliften (invigdes december 2016) har området kring Skihytta blivit ännu bättre. Snabb stolslift och backar med snötillverkning från toppen ner till Skihytta. Ett underbart område. Kul att åka hela vägen från toppen ner till Turistcentret eller Högegga för lång åkning.

Turistcentret
Solsidan. Här bjuds på många backar som passar många. Är det kö någonstans så är det här. Två snabba stolsliftar håller undan men ju längre från dessa man kommer desto mindre kö 🙂

En annan fördel med Trysil och norge är att det i princip inte finns några snöskotrar, förutom arbetande sådana i anläggningen. Man kan alltså få en helt tyst färd runt fjället eller ut på myrarna på turskidorna utan att behöva lyssna på störigt motorljud. Fantastiskt.

Till och från Trysil

Trysil ligger tyvärr inte vid nån järnväg så det är bil eller buss som gäller för de flesta. Det går skidbussar från Oslo och även södra sverige. Vi kör bil för de mesta, det är smidigt när man vid ha med ganska mycket prylar och mat. Har man bråttom så är det motorväg via Oslo, nästan till Elverum om man kommer från södra sverige. Vi kör oftast via Sverige, tycker det är kul att se lite av Vänern, se Fryken, Klarälvsdalen med mera. De gånger vi vill komma upp snabbt för att åka skidor samma dag eller åka skidor och sen köra hem direkt tar vi motorvägen. Motorvägen från Göteborg till Oslo är dock brutalt tråkig tycker vi. Efter Gardemoen är den lite roligare, framförallt kvällstid med fin belysning på en del fina broar m.m. Kör man från Skåne och vill ha lite variation är Nissastigan och sen via Kristinehamn en fin väg tycker vi. När vi kör upp brukar vi oftast stanna i Sysslebäck och handla en rejäl runda mat, förutom det vi har med hemifrån.

Lämna ett svar