Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Trysil, april 2023

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vissa år har vi tyckt det varit lite motigt just vid själva packandet hemma inför sent (april) vintrigt fjälldräll. Plocka fram skidorna när det är varmt och vår kan kännas konstigt. I år var vi dock mer på hugget. Kanske på grund av senare vår eller för att vi åkt mindre skidor och fjälldrällt mindre senaste åren.

En vecka innan visade skistarappen att snödjupet var 149cm så det kändes tillräckligt. Det lovades ny snö dagarna innan vi skulle upp så vi lät dubbdäcken sitta på. När vi kollade snödjupet på vägen upp var det 178cm, skapligt med nysnö för att vara i april. Torrt väglag hela vägen fram men syntes att det kommit ny snö när vi kom över i Norge. Uppe i stugområdet var det skapligt slaskigt en bit ovanför där vi bor. Kul med snöpåfyllning, gör stor skillnad när allt är vitt.

Vårlikt

Efter ett par dagar var det vårkänsla på riktigt. Snön smälte fort, speciellt där barmarken redan tittat fram. På grusvägarna och kring vissa stugor/lägenheter började det kännas vårlikt. På en vägslänt blommade mycket tussilago.

Första veckan var liftarna öppna. Nere på minusgrader på nätterna och sen plus på dagarna, vissa dagar uppemot tvåsiffrigt. Riktigt bra förhållanden i backarna första timmarna sedan blött och tungt. Vi åkte från liftarna öppnade vid nio och fram till 12-13-snåret ungefär, bland de första i liften så vi inte missade den bästa tiden i backarna.

Löjligt lite åkare i anläggningen mån-onsdag sen lite mer torsdag och ganska mycket fredag och lördag. Söndagen nästan helt tomt, det är det oftast på söndagar men denna söndagen var det blötsnö så inte så lockande men riktigt bra underlag ändå. Säsongsavslutning lockar en hel del och det blir lite extra tjo och tjim och några gånger fick vi tillochmed stå i liftkö en kortare stund.

Snöpåfyllning deluxe

Vecka två började med mer snö, startade redan på söndagen. Måndag-tisdag kom det nog uppemot 50cm. Sen fortsatte det. Kan nog ha kommit drygt en meter under tiden vi var på plats. Vi har nog inte varit med om såna nederbördsmängder sen jan/feb 2014 fast då snöade det nästan konstant i två veckor. Lite synd att inte liftarna var öppna, snöbrist var det i alla fall inte 🙂 Tyvärr så uppdaterades den officiella snömängden då liftarna stängdes men läste nånstans att det kommit 120cm i närbelägna Ljördalen.

Riktigt goa veckor! Snö och skidåkning är fantastiskt fint och roligt. Gött att få se lite snö och vinter på riktigt. Den skånska blåstregnhösten mellan oktober-april kan vara lite seg i lbland 🙂

Två veckor

Räcker det inte med en vecka? frågas vi ibland. Det tycker vi knappt. Två veckor känns mer lagom då blir det i alla fall mer tid på skidorna än i bilen. Insatsen för att stanna två eller tre veckor är i princip samma. Lite fler kalsonger och kanske lite mer mat får packas annars ska bilen packas i och ur, stugan i och ur, skidorna lastas på och av lika många gånger osv. Vi är nog sugna på längre fjälldräll framöver, får se när det kan passa. En annan fördel med att stanna lite längre är att det inte gör så mycket om vädret är lite sämre nån/några dagar, det brukar ändå bli många bra skiddagar.

Eftermiddagarna första veckan och vecka två blev det längdskidor, turskidor, snöiga promenader och soffsurf. Kanske lite mindre skidat på grund av skapligt med snöpåfyllning:) Trots att vi försökte åka strax efter spårmaskinen blev spåren fort igensnöade.

Fick ett par fina solnedgångsturer på fjället och några rundor kring Skurufjellet som är en favoritplats. Mysigt att även glida runt på turskidorna både bland snötyngda granar men även runt bland liftarna på ställen man annars sällan besöker.

När vi lämnade Trysil var det nog runt två meters snödjup och lätt snöfall. Under resan söderut på runt 70 mil blev det vårigare och vårligare. Kul att se den förändringen under en dag även om hemresan ofta känns jättelång.

Andra fjälldräll kan hittas här: kajak.nu/fjalldrall

Lämna ett svar