Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tonfiskgryta med ris

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Jag har länge haft funderingar på att lägga upp lite recept på hemsidan. Dels för att tipsa om enkel och god mat och dels för att jag själv, lättare ska hitta recepten/tipsen när det är dax för nån längre tur. Så det är alltså inte bara för er besökares skull jag lägger upp de här 😀

maria & johan
Maria och Johan lagar lunch på Tistlarna. Var och en på sitt sätt. Valborg 2007

De flesta recept är det någon annan som har hittat på och då kommer jag att skriva det eller länka till berörd person eller bok. Står det inget annat så kan det vara jag själv som råkat blanda ihop nått ätbart 😉

Att tillaga mat ute är ju egentligen inga konstigheter, det handlar mer om vilken tid man vill/orkar/kan lägga ner på det. På helgturerna är det oftast, för oss, lite mer krångel bakom matlagningen, medan det på lite längre turer gärna får gå fort, ta liten plats och hålla länge. På vintern vill jag helst inte diska så då är risken att det blir torrmat på påse, och det funkar alldeles utmärkt! Huvudsaken är att man kommer ut. Maten är mer nödvändig, hur enkelt eller svårt man än vill göra det.

Tonfiskgryta får vara först ut:
En smidig och god rätt vars ingredienser håller länge även på sommarpaddling.

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk tonfisk i olja (funkar även i vatten)
  • 1 buljongtärning
  • en klick tomatpuré (funkar även utan, men ser lite tristare ut)
  • salt, peppar, timjan och torkad chilifrukt

Skär ner lökarna i grytan och töm i tonfisken. Stek tills löken är mjuk och tillsätt resten av ingredienserna + lite vatten. Koka några minuter. Låt grytan stå och dra under det att ris pasta eller potatismos tillreds.
Tips: Det finns färdigkokt ris som endast kräver 0,3dl vatten för att bli klart. Tål att tänkas på om man behöver snåla med vattnet.

receptgrund: Kjell Kernen

matdax
Lunch innan ”hårdpaddling”. På Stockenträffen 2008

1 svar på ”Tonfiskgryta med ris”

  1. Äntligen lite om livets väsentligheter. Paddla är ju kul. Äta är oxå trivsamt. Men combon är ju oslagbar ;-)…tycker frosspaddlarna på ostkusten…Go, Pia, go!

    Svara

Lämna ett svar