I år har vi fått en rejäl laddning med tomater, både i odlingstunneln och på friland. Vi har fryst in en del, hela, hackade och som soppa. Har ätit mängder och tagit med i ge-bort-present. Och i år har jag även gjort tomatmarmelad. Eriks mamma gör världens godaste tomatmarmelad. Innan sommaren bad jag om receptet och här är det 🙂
- 1kg tomater
- 800g – 1 kg syltsocker
- 2 citroner, saft och rivet skal
- 60g valnötter, hackade
- 1-2 kanelstänger
Skär tomaterna i bitar, blanda med socker och låt stå över natten i rumstemperatur.
Ställ burkar utan lock i ugnen 100°c i ca 15 min så de blir varma.
Lägg tomaterna i en kastrull, koka upp med kanelstängerna och tillsätt citronsaft + skal. Sjud i 10 min (30 min om man använder vanligt socker), tillsätt valnötterna och dra kastrullen från plattan. Låt stå i ytterligare 10 min. Häll på varma burkar och sätt på lock.
Riktigt god tomatmarmelad som fungerar till mycket!