Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Misterhult skärgård

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Jag & Pia körde direkt från Blekinge upp till Klintemåla i Misterhults skärgård, där Mats & Katarina från Orust redan fanns på plats. Vi hade 6 bra dagar i skärgården, blandat väder med alltifrån solsken och riktig sommarvärme till svalt och regnigt. Christian från Hbg anslöt ett par dagar. Som vanligt ganska lite folk även om det kom en del båtar, men de höll sig ju i farlederna och inte i de fina, grunda och smala områdena.

Direkt från Blekinge riktade jag och Pia bilen mot Misterhults skärgård. Väl framme i Klintemåla mötte Mats & Catarina från Orust upp; de hade anlänt några dar tidigare. Vädret var lite molnigt, lite disigt men ganska varmt. Vi tog en kort tur ut öster om Älö, genom Älö sund för att landa för natten på Kärsmansholmen.


Catarina, Mats och Erik på väg förbi Älö by

Vädret blev bättre framår kvällningen och det var inte alls svårt att ”stå ut” med vår tillvaro.

På måndagen var det lite disigt och vi drog oss österut först längs med Stora Bergös sydsida och sen bland småöarna ut mot Strupö, trots det höga vattenståndet fick vi vända i ett par passager som ”borde” varit farbara 😉
Vi tog oss runt Strupö och in bland små gyttret norr därom och hamnade på Svinskär för lunch, lagom till landstigning kom regnet, men Mats satte snabbt upp sitt exklusiva strandtält från Jysk bäddlager.

Vidare mot Örö och runt densamma och västerut in mot Nötgårdsö, lite snirklande mellan Nötgårdsö och Krokskär och sen landade vi på Lilla Brändö som hyser en synnerligen kanonfin lägerplats.

Christian meddelade via SMS att han var på väg upp från skåneland och skulle ansluta på tisdagens morgon.

Catarina | Pia

Tisdagens morgon bjöd på strålande sol och vindstilla, det blev låång frukost på klipporna med bad och tvagning. När vi nästan packat klart slog jag på mobilen; Christian borde varit på plats.
Det visade sig dock att han letade efter oss väster om Brändö och inte öster om, men det löste sig snabbt.

Vi drog vidare norröver och tog lunch/fika på St Rövareskär och där fanns även årets halaste klippor men de flesta 😉 kom både iland och i kajakerna igen utan att bada!

Vi paddlade upp mot Marsö, innanför Händelöp och hittade en mycket fin plats på Krokö där vi hade det gött på klipporna och bra utsikt över båtarna som kom snirklande innanför Spårö.

Christian, Mats och Katarina på Krokö


Kvällsutsikt från Krokö, Spårö båktil vänster i bilden.

När jag vaknade hyfsat tidigt på onsdagen regnade det, eftersom jag inte räknade med att de andra skulle komma igång på ett tag tog jag en tur runt Spårö och kringliggande öar. Väl tillbaka började vi så smått packa ihop och framåt tio-tiden hade vi fått ner alla blöta prylar i kajakerna och paddlade vidare, runt Spårö och Krokö och sen utom Idö. Tog en bensträckare på Björkskär och paddlade över mot St Stångskär och sen vidare till Bussan för en ganska kall och ruggig lunch, dock utan regn.


Lunch på Bussan | På väg ner mot Norrskäret

Det hade blåst upp en del så vi fick ganska roligt sidsjö ner mot Norrskäret/Sörskäret och sen lite surf in mellan öarna, på St Berkskär såg det väldigt fint ut men där var fullt med båtligister så vi drog vidare ner mot vår kända lägerplats på Lilla Brändö.


Ganska trång passage vid St Berkskär | Mats i ofrivillignärkontakt med naturen

På torsdagen tog vi oss västerut och spanade in fiskeläget på V Eknö och paddlade sen upp till Skärgårdscaféet på Ö Skälö för en kanongod lunch (rekommenderas!). Sen österut igen genom Djupesund och vidare genom det underbara Älösund. En kort fika på södra Älö och sen lämnade Christian oss för hemfärd och vi andra paddlade söder om Vinö och landade på Ekö för natten. Perfekta badklippor och en trevlig kväll blev det.

Fredagen bjöd på regn; inte i stora mänger men väldigt länge, det regnade smått hela dagen. Visst hade vi tankar på att paddla en sväng men det slutade med att vi läste, slappade, spelade kort, sov och hade det bra i tälten och/eller under våra uppspända tarpar.

På lördagen var vädret kanon, vi paddlade i stort sett direkt in till Klintemåla, lastade bilarna och tog en fika/lunch och dopp på badplatsen.

En mycket trevlig vecka. Mats och Katarina som har sina hemmavatten kring Orust tyckte ostkusten var fin och tyckte det var fantastiskt att det var så oerhört lite båtar och övriga flytetyg i skärgården.
Landstigning vid skärgårdscaféet på Ö Skälö| Fripassagerare på Pias kompass